Video placeholde
Válka mezi Ruskem a Ukrajinou.
Válka mezi Ruskem a Ukrajinou.
Válka mezi Ruskem a Ukrajinou.
Válka mezi Ruskem a Ukrajinou.
Boje o Kyjev
20
Fotogalerie

Jako na náměstí Nebeského klidu. Ukrajinec zastavil okupační ruské tanky vlastním tělem

Na twitterovém účtu ukrajinského zpravodajského webu Ukrinform se objevilo působivé video, které ihned vyvolalo obrovskou odezvu na sociálních sítích. Je na něm muž, který se beze zbraně vrhl na ruský okupační tank a tím ho zastavil. Podívejte se na video v úvodu článku.

Celý incident se odehrál dnes odpoledne v ukrajinském městě Bachmač. V místě známém z první světové války, kdy zde sváděli tuhé boje československé legie, se stala pozoruhodná událost. Jeden z Ukrajinců dokázal zastavit ruský okupační tank holýma rukama a tím na pár okamžiků zbrzdit přesun celé motorizované kolony. Později se k němu přidali další Ukrajinci a ruský tank musel jet oklikou.

Incident připomněl slavnou fotku z Čínského náměstí nebeského klidu v roce 1989, kde muž s igelitkami zastavil vlastním tělem kolonu několika tanků. Velké gesto symbolizuje odhodlání ukrajinského lidu, který už tři dny sám vzdoruje bezohledné ruské agresi. Zatímco ruští vojáci umírají po tisících, Ukrajinci jsou odhodláni bránit svoji zem do posledního dechu. Frustrace Putinova režimu je hmatatelná a uchyluje se k válečným zločinům, kdy ostřeluje obydlené oblasti, sídliště i školky.