Video placeholde

Zchátralá usedlost Cibulka se postupně mění v dětský hospic. Jak se plní sen manželů Vlčkových?

Přes sto let chátrala, už brzy ale bude pomáhat rodinám s vážně nemocnými dětmi. Usedlost Cibulka v pražských Košířích se do povědomí široké veřejnosti dostala zejména od dubna roku 2021. Tehdy zchátralou památku zachránili manželé Vlčkovi, kteří dali 1,5 miliardy na vybudování centra paliativní péče pro děti. Pro něj si vybrali právě Cibulku. Jak těžké je proměnit historický areál v havarijním stavu ve funkční zařízení se špičkovou péči o nemocné? Cibulku jsme navštívili v aktuálním díle UrbeXu. 

Býval to hospodářský dvůr uprostřed vinic, později velká usedlost s rozlehlým parkem, byly zde i byty. Pražská Cibulka během chátrání zažila několik majitelů, na čas ji obsadili i squatteři. Už třetím rokem se ale mění v místo, kde má pomoci nevyléčitelně nemocným dětem a jejich rodinám a také je propojit s okolním světem pravidelnými akcemi pro veřejnost. A bude mít dvě podoby - původní z 19. století i zcela novou budovu, která má do velké míry splynout s přírodou.

„Cílem bylo zachovat tu historickou část. A ta nová část, která už je zdravotnickým zařízením a má různé nároky na techniku, přístroje, šířku chodeb, bude přistavěna do východní zahrady,” popisuje za Nadaci Vlčkových ředitel komunikace Mirek Čepický. Sami manželé se po založení nadace přesunuli spíše do ústraní, do role správců a rádců, tým nadace už funguje bez nich. Proměna se ale drží jejich hlavní myšlenky - vytvořit pro nemocné děti příjemné místo s profesionální péčí a k tomu zachránit cennou památku. „Cibulka má genius loci. To místo je silné, strašně příjemné pro pobyt a to je něco, co bychom na zelené louce neuměli dost dobře simulovat,“ říká architekt František Brychta, který je hlavním autorem proměny domu zahradníka v areálu. Ten už je po rekonstrukci.  Celý dětský hospic na Cibulce by se měl otevřít v říjnu roku 2026.