Video placeholde

Arnoldova vila v Brně: Záchrana chátrající památky míří do finále. Čeká ji nová tvář i návrat ke kořenům

Před 160 lety byla jednou z prvních staveb věhlasné brněnské vilové čtvrti nad Lužánkami a sídlem významného brněnského stavitele Josefa Arnolda. Posledních deset let ale architektonická památka v sousedství vil Löw-Beer a Tugendhat chátrala. Arnoldova vila pamatuje lesk brněnské smetánky, tragický příběh židovských majitelů i desítky let, kdy coby mateřská škola patřila nejmenším. Od doby, kdy se školka musela kvůli špatnému stavu budovy vystěhovat, je vila opuštěná. Od konce roku 2021 ale prochází rekonstrukcí a už příští rok se má proměnit na multifunkční centrum s připomínkou své historie. Jak se opravuje památka? Téma aktuálního UrbeXu.

Je jednou z nejstarších vil nejstarší brněnské vilové kolonie. Oproti významným památkám v sousedství se ale opravy dočkala jako jedna z posledních. Za peníze od města a z norských fondů čeká Arnoldovu vilu i její zahradu proměna, za kterou už roky bojovali nejen místní nadšenci architektury. „Na počátku byli vlastně průvodci a pokladní z vily Tugendhat. Denně jsme dům míjeli při cestě do práce a vnímali jsme, že se proměňuje a ne k lepšímu,” popisuje kurátor vily Tugendhat a předseda spolku Kulturní centrum Josefa Arnolda Michal Kolář.

„Vila měla velmi narušenou statiku a chátrala. Rekonstrukce tak byla kompletní, týkala se všech instalací, hydroizolací, všechny vestavby i zázemí školky bylo nutné odstranit,” popisuje Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna, které má vilu na starosti. Při historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků jako tapety, dlažby nebo okenná kování. „Význam Arnoldovy vily je zejména v její originalitě a autenticitě, dochovala se spousta originálních prvků. Je až učebnicovou ukázkou toho, jak se vyvíjela architektura od poloviny devatenáctého století,” říká architektka, historička architektury a vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá z Muzea města Brna. Více ve videu.