Ivan Douda

Ivan Douda Zdroj: Archív

Ivan Douda: Jednotlivci jsou křehčí a neurotičtější než dřív. Společnost je chemizovaná jako nikdy

Psycholog Ivan Douda (79) se drogové problematice věnuje přes třicet let. Je podle jeho názoru nutná regulace nových přírodních drog? Má se Česko vydat cestou legalizace marihuany? A proč se Západem šíří lavina užívání psychofarmak?

Vláda připravuje legislativní úpravu nakládání s látkami jako kratom či CBD. Je to podle vašeho názoru nutné?

Ano. Myslím, že užívání všech látek měnících vědomí je nutné nějak regulovat. I na alkohol, který je s námi tisíce let, jsme si nastavili určitá pravidla. Co se týče chystané legislativy, kterou připravuje tým kolegy Vobořila, neznám úplné podrobnosti, ale rámcově rozumím tomu, že je nutná. Berme to tak, že prodej jakéhokoliv zboží, třeba i potravinářského, má zákonem daná pravidla. U psychomodulačních látek, jako je ­třeba kratom, to nemůže být ­jinak.

Účinky CBD či kratomu jsou nicméně třeba ve srovnání s marihuanou, ale i alkoholem výrazně slabší, není tedy nový zákon zbytečný?

Za prvé, když neexistuje regulace a například kontrola kvality jako u potravin či alkoholu, tak nikdy nevíte, co si kupujete. V jednom obchodě si můžete pořídit produkt zcela bez účinků, ve druhém něco, kde bude obsah funkční látky mnohokrát vyšší. A za druhé i účinky psychomodulačních látek jsou velmi individuální. Dávka, kterou jeden člověk téměř nepocítí, může výrazně změnit vnímání někomu jinému. Podobně jako mají někteří lidé malou a jiní velkou toleranci na alkohol. A situace, kdy se určité látky prodávají třeba ve volně přístupných automatech a stát nemá možnost, jak to regulovat, jistě není ideální.

Jaký by tedy byl ideální přístup?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!