Nejpitomější obličej v celém seriálu a zároveň mozek celého seriálu - Michael Schur.

Nejpitomější obličej v celém seriálu a zároveň mozek celého seriálu - Michael Schur. Zdroj: NBC

Jim a Pam byli samozřejmě srdíčkem celého seriálu.
Protagonistou byl nicméně manažer Michael Scott
A hlavním zdrojem humoru podivín Dwight Schrut.
Parks  Recreation, Michael Schur, serial,
Je to skoro jako Office, jenom... o odboru městské zeleně. Co chcete víc?
12
Fotogalerie

Tohle je Michael Schur, jedna z nejdůležitějších postav televizní comedy posledních dvou dekád

Pokud znáte americkou verzi seriálu The Office, musíte znát jednu z hlavních divnopostav projektu, muže jménem Dwight Schrut. Dwight je člověk, který má velice odlišnou představu o tom, co znamená být cool, než má většina z nás, ale zato má tu představu velice intenzivní. Jedním z hlavních důvodů, proč působí tak podivně, jak působí, je bezesporu jeho background. Pochází z rurální rodiny holandských přistěhovalců, kteří zanechali v historii americké Pensylvánie výraznou stopu. Právě z nich se například formovaly dnešní amišské komunity. 

Žijící reprezentací Dwightovy podivné rodinné historie je jeho bratranec Mose, pravděpodobně nejdivnější postava současné televizní comedy. Nemluví, je pořád v pohybu, všechno v něm vzbuzuje tichý údiv a nevěří nikomu a ničemu mimo Dwightovic řepnou farmu. A představitelem Mose je Michael Schur, pravděpodobně nejdůležitější člověk současné americké televizní zábavy. 

Jackpot za jackpotem

Schur začal v roce 1998 jako writer v legendární americké show Saturday Night Live, kde se postupně vyhrabal na producenta Weekend Update segmentu, což je mimořádně populární součást představení, který paroduje večerní zprávy. Za to taky vyhrál v roce 2004 svou první Emmy. Pak už se dostal ke svému zlomovému projektu, což byl právě The Office. 

Zlomový byl hlavně proto, že Schur na něm dělal producenta a jednoho z hlavních scenaristů. Z velké části je jeho zásluha, že se z amerického Kanclu stal globální hit. Jak asi víte, původní britská verze od komika Rickeyho Gervais je mnohem… temnější, depresivnější a záměrně trapnější. První americká série velice věrně britský model kopírovala, ale neměla u amerického publika moc dobré ohlasy. Seriál čelil hrozbě zrušení. A byli to právě producenti Schur a Greg Daniels, kteří celý seriál upravili tak, že se nakonec dočkal devíti úspěšných sérií. 

Postavu Mose hrál Schur čistě proto, že při scénáristickém meetingu ukazoval kolegům, jak si Dwightova bratrance představuje, protože měl nakoukanou reality show Amish in the City. Všichni byli tak okouzleni, že z role už nemohl vycouvat. Sám ale říká, že natáčení nenáviděl, protože “bylo tisíc stupňů ve stínu, měl jsem na sobě vlněné oblečení a pořád jsem běhal”. Vzpomeňte si na to, až zase někdy budete nakoukávat Kancl. 

Za The Office dostal další Emmy a přesunul se na další mimořádně úspěšný projekt. Původně plánovaný jako spin-off Kanclu Parks & Recreations se dočkal vynikajících diváckých ohlasů i příznivých kritik. Je to vlastně na vlas stejný mockumentary formát, jen s jinými postavami. 

Poldové a nebe

SNL, Office a P&R by samy o sobě stačily, aby byl člověk považován za úspěšného producenta a scénáristu, ale Schur si nemůže pomoct, aby se nepohyboval od jednoho hitu k druhému. Jeho další projekt odstartoval v roce 2012 a šlo o možná nejlepší policejní komedii posledních několika dekád - Brooklyn 99. V tu chvíli už jako tvůrce moc dobře znal své silné stránky. “Dejte mi pracovní prostředí a postavy, které se budou navzájem mučit a máte seriál,” řekl poměrně slavně. 

Seriál o policejním okrsku v Brooklynu vyhrál čtyři Emmy, bohužel však jenom za herce. A přestože mu v posledních dvou třech sériích trochu docházel dech, byla to super zábavná, občas dokonce příjemně akční a mnohdy velice dojemná osm let dlouhá jízda. Mezitím, co ale běžel Brooklyn, povedlo se Schurovi vytvořit své vlastní osobní mistrovské dílo. Postavené právě na poznámce “postavy, které se budou navzájem mučit”.

Seriál Good place, Dobré místo, má jenom čtyři série po dvanácti či třinácti epizodách, ale je to uzavřený příběh, který nikdy neměl běžet do nekonečna. Premisa je jednoduchá a naprosto geniální. Co když se vy a pár dalších lidí dostanete do nebe… omylem. A snažíte se to skrývat před nebeskými bytostmi, aby vás neposlali do pekla. Máte být v ráji, ale rozhodně to tak nepůsobí. Good place vyhrál sedm cen Emmy. 

V současnosti má Schur prsty ve třech nadcházejících projektech, z nichž možná nejbizarnější je seriálová verze legendárního Costnerova filmu Hřiště snů. Kde farmář z Iowy slyší tajemné hlasy z kukuřičného pole a vyloží si je tak, že má postavit baseballového hřiště pro duchy. My se nemůžeme dočkat.