Za špatné jídlo do vězení

Za špatné jídlo do vězení

Za špatné jídlo do vězení

Ve špičkových drahých restauracích nemohou číšník ani kuchař chybovat. Obsluha i jídlo musí být vždy perfektní. Moje dcera zvracela celou noc. Pak už neměla co, protože všechny tři chody, draze zaplacené v luxusní restauraci, již viděla...

několikrát tam a zase pozpátku.


Takže noc a zbytek dne - shodou okolností prvního dne jejích posledních -náctých narozenin -, lidově řečeno, problila. Chtěli jsme ji s manželkou potěšit (což se nám tedy opravdu podařilo), a tak jsme se plácli přes kapsu a poslali ji i s jejím chlapcem do velmi prestižního podniku, kde už byla nakrmena nejedna světová celebrita. Vína zde podléhají podrobnému sommeliérskému výběru, vody podávají v několika variantách, jídla jsou exotická, nebo mají alespoň velmi neobvyklé a přitažlivé názvy. Suroviny prý jsou zaručeně stoprocentní kvality. Ceny se z pohledu studenta skutečně dotýkají hvězd (jako že jsou astronomické). V takovémto případě musí být vše bez jediné chybičky.




TREFA VEDLE


V případě, že restaurace je drahá, nejsem ochoten odpustit ani milimetr. Nejen já. Nikdo, nikde, nikdy! Jenomže standardní výkon, to je bohužel jednou z největších slabostí našich restaurací. Většina zákazníků proto namísto nevyrovnaných exkluzívních výstřelků pro jistotu raději volí restaurace jen lehce nadprůměrné, zato stabilní v chuti i výkonech.
Že jsme jen lidé a "i mistr kuchař se někdy utne"? Žena mu ráno dala kufry za dveře, nebo večer s kamarády přebral, nebo jej bolí žlučník a omylem přesolil polévku?
S tím se máme smířit? Tohle se občas v různých hospůdkách či restauracích stává, ale ve špičkových restaurantech - neexistuje!? Bohužel ano. V posledních letech se mi také několikrát stalo, že jsem chtěl uctít významnou osobu v prestižní (a drahé) restauraci a trefil jsem vedle.
PŘIVOŇTE SI
Před lety mne chtěl dokonce žalovat jakýsi potrhlý doktor, že v mnou doporučeném podniku se s partnerkou přiotrávil zkaženými mořskými plody. No jo, ale jak to dokážete? Pokud padne pod stůl polovina návštěvníků restaurace, tak asi ano, ale jak někomu dokážete, že jste těsně před jejich inkriminovanou večeří nebo po ní nepožili něco dalšího, že v sobě nemáte nějaký bacil, že nejste extrémně slabý na žaludek, máte alergii na některé složky potravy? Je to skutečně velmi ošidné. Prostě to někdy nevyjde. Jenže já se s tím nejsem ochoten smířit!
Myslím, že je docela správné, že v některých státech na naší planetě vás za špatné jídlo či záměrné použití nekvalitních surovin (z důvodu obohacení) mohou poslat do vězení na několik let.
A za vědomé použití zkažených potravin v gastronomii dokonce hrozil i trest smrti! To je síla!
Ale já se domnívám, že je to prostě jen na hrubý pytel hrubá záplata.
Protože i já, i vy můžeme umřít ze špatného jídla. A to fakt nechci. A ani já a určitě ani vy nikdy nezapomenete, když vám z nekvalitního jídla bylo opravdu moc, moc zle.
Používejte proto všechny své přirozené detektory. Čichejte k jídlu, a když nevoní, nejíst. Pozorujte, jak pokrm vypadá, vnímejte jeho měkkost nebo tuhost. Nahlédněte do kuchyně, leccos to napoví. Ptejte se, odkud pocházejí potraviny a zda byly připraveny v restauraci, či se jedná o předpřipravené (convenience), zda jsou to potraviny z naší země, jestli jsou mražené a tak. Buďte stejně opatrní a důslední, jako když si kupujete televizi nebo nové auto. Je to neméně důležité rozhodnutí, možná dokonce důležitější.


GASTROFOBIE ANEB MAURERŮV VÝBĚR PAVLA MAURERA
www.grand-restaurant.cz