Milujme své bakterie

Milujme své bakterie

Milujme své bakterie

Britští vědci nedávno přišli se zajímavou teorií: stvořily nás bakterie. Nikoli sice k obrazu svému, ale zato coby ideální příbytek. Mají-li tedy bakterie nějaký životní sen, je jím pobyt v rajské zahradě našich těl. Na oplátku nám pomáhají s různými tělními procesy. Vzájemně se zkrátka potřebujeme.


Otázkou je, zda tuhle zásadní věc někdy pochopí tvůrci televizních reklam. Jistě znáte ty momenty, kdy se na vás mezi pořady znenadání vyřítí pološílená ženská se záchodovou dezinfekcí v ruce. Huláká cosi o tom, že je třeba zahubit všechny mikroby, aby její dítko bylo už navždy v bezpečí. Ano, použít občas záchodovou štětku je rozumné, stejně jako umýt si při odchodu z oné místnosti ruce. Kdo by ale čekal, že se reklamní spot dopracuje až do hororové vize nebohého dítka dáveného na toaletě šílenými obřími mikroby! V rámci všeobecné fobie dnes reklama sugeruje matkám, že nejlepší ochranou jejich potomka je udezinfikovat ho k smrti. Přitom každý moudrý člověk ví, že když se děťátko čas od času porýpe v hlíně, vyválí v prachu a pak ho olíže pes, jeho imunitě to jedině prospěje.
Zkrátka ne že bychom neměli být čistotní, ale všeho s mírou. Chceme-li být zdraví, měli bychom si těch 1,2 kila bakterií, které nám byly každému dány do vínku, hýčkat. Mysleme tedy na své bakterie, když jíme. Osidlujme svá střeva pro nás užitečnými kmeny mikrobů a pečujme o ně s láskou. Buďme k nim ohleduplní i při sprchování a mytí rukou: Neubližujeme jim zbytečně drastickými detergenty? Mají se na naší kůži opravdu dobře? Bakterie jsou v naší společnosti nedoceněné, ale to se jednoho dne změní. I ony se dočkají náležité úcty a šovinistické reklamy nebudou dále urážet jejich důstojnost. Třeba zrovna 25. září se stane Dnem lásky a úcty k bakteriím.