„Nejšílenější český kapitán!“ smáli se Chorvaté

V tištěném Reflexu vychází rozhovor s třicetiletou ostravskou lékařskou Karin Pavloskovou, která plula se třemi muži na malé jachtě přes Atlantik. Před pár dny jsme tady zmínili story jednoho z Karininých spolucestujících, tuláka Angela Hábla z Teplic, jenž se dnes sluní někde v Karibiku. Dnes přiblížíme pozoruhodný životní příběh kapitána posádky a majitele lodi – Oldřicha Karáska. V rozhovoru s Karin nebyl totiž na takové zevrubnější líčení prostor.


Narodil se v Brně v roce 1933, kde skoro celý život pracoval jako technický úředník a ve volnu se zabýval extrémními sporty, zpočátku horolezectvím a letectvím: poznal vrcholy Tater, Alp a pohoří v SSSR, létal na rogalu, ve větroni, skákal padákem. Leč třicet let se také věnuje jachtingu. V minulém režimu sám postavil dřevěný dvojstěžník, trvalo mu to sedm let, a v květnu 1989 s ním emigroval. Plul přes Atlantik, pokračoval Panamským průplavem do Pacifiku a dál – až do Austrálie. Stal se světoběžníkem, zbavil se starostí, prodal dům v Brně, podruhé se rozvedl. Na pátém kontinentu loď prodal a v roce 1991 se vrátil domů. Od té doby vyplouvá na moře buď jako kapitán při kurzech, nebo s posádkou, která chce cestovat i užít si jachtingu. Například letos, jako dvaasedmdesátiletý, přeplul Atlantik již podesáté.
Lodí měl ve svém životě asi deset, byly vždy starší, a po pár letech je prodal. Všechny vydělané peníze utratil za dobrodružství a poznání a vůbec toho nelituje. Posledních pět let žije v malé chaloupce pod hradem Buchlov, kde se však zdržuje jen pár měsíců v roce. Zimy nejraději tráví s klienty na jachtě mezi karibskými ostrovy.
Karin poprvé slyšela o Karáskovi před třemi lety na kapitánském kurzu v Chorvatsku. „To je nejšílenější mořeplavec!“ tvrdili se smíchem místní jachtaři. I proto prý ji lákala plavba s ním přes Atlantik na inzerát. Dva dobrodruzi se potkali… Jen ve dvou pak pluli z Martiniku dál, přes Panamu, Galapágy, Pacifik, Polynéské ostrovy, až na souostroví Tonga, kam dorazili loni v září. A odtud chtějí za pár týdnů pokračovat na cestě kolem světa.
„Střídali jsme se u kormidla po čtyřech hodinách, ve dne i v noci, celý měsíc. Připočteme-li práci s plachtami v bouřích, bylo to vyčerpávající i děsivé. Zmiňuji to hlavně proto, že Olda si počínal, pokud to mohu posoudit, naprosto výjimečně. Umí si poradit v každé situaci. Ovládá sextant, pluje podle hvězd, na moři peče chleba,“ říká uznale Karin.
Pan Karásek napsal knihu Jak pořídit loď, jakousi učebnicí jachtingu, v níž zaznívají jak příběhy, tak jeho filozofie jachtingu. Spolu s Richardem Konkolským, Jaroslavem Havelkou, Rudolfem Krautschneiderem a Bedřichem Skálou patří k legendám českých mořeplavců.