Polsko v době temna

Polsko v době temna

Polsko v době temna

Přestože se Polsku rozpadla podivná koalice, v níž se ztělesnily ty nejtemnější a nejkonzervativnější síly nevědomí, polské školáky stejně čeká morová rána. Upozornila na to Česká televize - a její reportáž páchla sírou a peklem. A nešlo o špatné zpracování - to, co reportáž ukazovala, totiž peklem opravdu páchne.

Přestože se Polsku rozpadla jejich podivná koalice, ve které se ztělesnily ty nejtemnější a nejkonzervativnější síly nevědomí, polské školáky stejně čeká morová rána. Upozornila na to Česká televize - a její reportáž páchla sírou a peklem. A nešlo o špatné zpracování - to, co reportáž ukazovala, totiž peklem opravdu páchne.
V Polsku čeká od nového školního roku školáky celá řada změn. Budou chodit ve školních uniformách. Budou číst papežova díla. A budou známkováni z náboženství (rozuměj z toho, jak dobrými jsou katolíky), přičemž tato známka se bude započítávat do celkového prospěchu.
Navržené změny, které si polský katolicismus vynutil (při první odmítavé reakci tamního nového ministra školství spustili biskupové bengál), vedou zemi do skutečně hlubokého, bigotního temna, které v Čechách pamatujeme naposledy z dob, kdy zde řádil páter Koniáš. Školní uniformy jsou věcí diskutabilní - na jednu stranu samozřejmě můžeme argumentovat stíráním ve škole nedůležitých sociálních rozdílů mezi dětmi, na straně druhé však vidíme zoufalou severokorejskou stejnost uniformy, která do moderní doby prostě nepatří. U povinné četby děl šéfa katolíků už je situace jasnější - to je nehoráznost! Je to naprosto stejné, jako by se do povinné četby dětí zařadil Komunistický manifest! Jde totiž v obou případech o propagandu velice diskutabilního myšlenkového paradigmatu, které sice má ve společnosti širokou oporu, ale v její jiné části naopak vzbuzuje hluboký odpor. To, co z oněch děl bude kdo číst a čemu věřit, je výsostnou věcí individuální volby a nikdo, nejméně pak stát, ale neměli by ani rodiče, nesmí dítěti vnucovat ideologii!
Konečně třetí věc - známkování za víru - je tak ohavná, že by snad státu, který je členem EU, neměla projít. Věřím, že až se po zavedení polských pedagogických novinek některý rodič-ateista dovolá spravedlnosti u evropských institucí, Polsko bude tuhle hrůzu muset zrušit. Ale do té doby čeká polské děti středověk.