Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nejistota, která teď panuje, nepřeje obchodu, říká finanční ředitel ruské Sberbank

Sberbank je ruská banka, která má v České republice 22 poboček, spravuje vklady v hodnotě 50 miliard korun a dosahuje zisku po zdanění 230 milionů korun. Ze sankcí EU proti ruským podnikům byla ale vyňata. Česká Sberbank je totiž vlastněna mateřskou bankou v Rakousku, která je ze sta procent v majetku ruské státní Sberbank. Jak se však na sankce proti Rusku v tomto významném finančním ústavu dívají? 

„Sankce ale budou mít dopady na klienty všech bank, které se zabývají financováním exportu," říká v rozhovoru pro Reflex.cz finanční ředitel Sberbank Karel Soukeník.

Víte o případech, jak se sankce dotkly vašich klientů?

Nejistota, která v posledních několika měsících panuje, obchodu nepřeje. Některé transakce, které byly rozjednány mezi našimi exportéry a odběrateli v Rusku, jsou pozdrženy. Čeká se, jak se situace vyvine. Na druhou stranu exportní kontrakty probíhají většinou roky, obzvlášť pokud jde například o vývoz velkých investičních celků. Financování se čerpá dva tři roky, splácí třeba sedm let, takže to bývá běh na dlouhou trať. Vliv tedy není okamžitý.

Když byla Sberbank vyňata ze sankcí, mohou se vás přesto nějak dotknout?

Naší banky se sankce přímo nijak nedotkly, protože naše mateřská společnost Sberbank Europe AG a celá evropská skupina Sberbank byla vyňata ze sankčního seznamu Evropské unie a náš byznys v České republice funguje proto nadále standardně.  

Zaznamenali jste zvýšené výběry vkladů od klientů, kteří by se báli, že by se v důsledku sankcí ke svým penězům nedostali?

Pravděpodobně ano, nicméně v míře, kterou nedokážeme změřit. Zaznamenali jsme více dotazů od klientů, kterým jsme museli vysvětlit, že na Sberbank CZ ani Sberbank Europe se sankce nevztahují a že depozita Sberbank CZ spadají pod standardní režim pojištění vkladů, stejně jako vklady u jakékoliv jiné české banky. Tak jako každý měsíc od nás někteří klienti odešli a zavřeli účet. Víme, že v některých případech byla důvodem skutečně politická situace. Celkový trend se ale nevychýlil od normálu. Počet nově získaných klientů u nás stále více než třikrát překračuje počet klientů odchozích.

Jaká je dnes akcionářská struktura vaší banky?

Stoprocentním akcionářem české Sberbank CZ je Sberbank Europe AG, se sídlem ve Vídni, která řídí deset bank v regionu střední a východní Evropy. Vzhledem k sídlu v Rakousku standardně podléhá regulaci evropských orgánů bankovního dohledu. A naše mateřská společnost Sberbank Europe AG je stoprocentně vlastněna ruskou Sberbank.

Jak celkově hodnotíte bankovní prostředí v České republice?

V České republice je velmi konkurenční prostředí, z čehož samozřejmě nejvíce těží klienti. Banky situace nutí poskytovat co nejlepší servis a výhodné produkty, což je i naší politikou.