Limor Regevová, izraelská spisovatelka a akademička

Limor Regevová, izraelská spisovatelka a akademička Zdroj: Zbyněk Pecák

Izraelská akademička Limor Regevová, Moše Kessler a jejich Chlapec z bloku 66, jehož český překlad přijeli představit do Prahy, kde také vznikl náš rozhovor
Národní pochod za Palestinu, Londýn, Velká Británie, 28. října 2023: propalestinské projevy často přecházejí do antisemitismu
Izraelská akademička Limor Regevová
3
Fotogalerie

Limor Regevová: Hamás Palestince nereprezentuje. Reprezentuje jenom nejtemnější stránku lidské duše

Izraelská akademička Limor Regevová, která působí na jeruzalémské Hebrejské univerzitě a je expertkou na palestinsko-izraelský konflikt, přijela do Prahy jako autorka úspěšného románu podle skutečné události Chlapec z bloku 66, jehož hlavním hrdinou je její rodinný přítel, 93letý Moše Kessler, přeživší holocaust. O knize, která právě vyšla v českém překladu v nakladatelství Bourdon, jsme si taky měly povídat. Realita však její návštěvu Česka krutě pozměnila: uprostřed konfliktu mezi militantním hnutím Hamás a Izraelem jsme řešily hlavně vyhlídky budoucnosti pro Stát Izrael, důvody propalestinských demonstrací ve světě i důvody, proč některá západní média s tak lehkým srdcem přebírají rétoriku Hamásu.

Jak jste prožila poslední měsíc?

Žiji ve středním ­Izraeli u Tel Avivu, náš dům teď každý den bombardují z Gazy. Zatím nebyl zničen, máme od naší vlády Iron Dome, mobilní systém protivzdušné obrany, určený ke zneškodnění raket krátkého doletu a minometných granátů. Ale některé střely se nezachytily, způsobily už velké škody.

Jak přesně to vypadá, když přichází nálet?

Stejně jako za druhé světové války. Začne to velice hlučnou sirénou, děti ječí strachy, musíte utíkat co nejrychleji do krytu. Izraelci žijící v modernějších domech už mají takzvané safe rooms, speciálně upravené, bezpečné místnosti v bytě. Budují se teď už celkem běžně přímo při stavbě bytových domů. Ve starších domech ale bezpečné pokoje nejsou, to pak musíte někam do sklepního krytu. Ve středním Izraeli máte na přesun 90 vteřin času, na jihu tak 15 až 30 vteřin. A teď si představte, že jste v koupelně. Na jihu jste blíž, rakety jsou rychlé, proto máte míň času na útěk. Sedmého října zněly sirény několikrát denně, od té doby každý den minimálně jednou.

Jak tuhle situaci zvládá titulní hrdina vaší knihy Chlapec z bloku 66 Moše Kessler, původem Čecho­slovák přeživší holocaust, který je tady v Praze s vámi na návštěvě?

I jeho dům je poslední týdny každý den pod útokem. I on, samozřejmě, musí běhat do krytu, jeho příbytek bezpečnou místnost zabudovanou nemá. Je starý, žije sám, je mu 93, trvá dlouho, než naskočí do výtahu. Pokud nestihne dojít včas do krytu, nebo pokud nebude raketa zachycena, co se stane? Potom, co přežil pět koncentračních táborů? Lidé si myslí, že Izrael je silná, dominantní země s vyspělými technologiemi – a ano, částečně je to pravda. Ale jenom částečně. Je to taky země obklopena nepřítelem, který je na rozdíl od západních demokracií ochoten zemřít „pro svou věc“. Je snadné kritizovat a odsuzovat v současné době Izrael, ale je to nespravedlivé. I já mám vůči naší zemi obecně kritický přístup, ale do současné krizové situace to nechci míchat.

V čem spočívá vaše osobní kri­tika Izraele?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!