Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci

Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci Zdroj: Michaela Szkanderova; e15

Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci
Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci
Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci
Martin Schmid na konferenci Shifts23 v panelu o umělé inteligenci
4
Fotogalerie

Martin Schmid: Lidé se AI bojí, protože jí nerozumí. Ale technologie nás vždy posouvá k lepším pracovním pozicím

Proč mají lidé strach z umělé inteligence? Jaká nová pracovní místa může přinést a jak funguje umělá inteligence ve světě tradingu. Na to vše a mnoho dalšího se ptal Reflex Martina Schmida, který spoluzaložil společnost EquiLibre Technologies zaměřující se na integraci samoučících algoritmů do tradingového prostředí. V minulosti pracoval pro společnost DeepMind nebo IBM. Rozhovor vznikl v rámci konference SHIFTS23.

Vnímáte, že se umělá inteligence dostala do popředí veřejného a mediálního zájmu pozitivně, nebo si myslíte, že jí to spíše škodí?

Já raději budu spíše pozitivní. A ta určitě pozitivní věc je, že je velká šance, že spousta mladých lidí začne studovat technické obory nebo obory, které s umělou inteligencí souvisí. Například informatiku, matematiku, to bude jenom plus. Navíc se to hrozně vrátí v tom, jak dobré tyto technologie budou za 10, 20, 30 let a jak se to posune. A to všechno bude záležet právě na tom, kolik šikovných lidí na tom bude pracovat. Takže já si myslím, že to může být pozitivní.

Takže si nemyslíte, že se diskuse kolem umělé inteligence příliš zaměřila na potenciální hrozby?

To se určitě stalo. To, jak to prezentují média, versus to, jaká je realita, nemusí být úplně to samé. Ale je to také dané novinářskou senzací, kdy potřebujete hodně clickbaitů. A lidé přirozeně kliknou na něco, kde máte Terminátora, co vraždí lidstvo, anebo „Proboha, všichni přijdeme o práci”. To je vlastně normální a nemyslím si, že je to nějak špatně. Lidé se přirozeně bojí něčeho, čemu nerozumí, a jediné, co se s tím dá dělat, je, že si umělou inteligenci sami osahají. Zrovna tady to jde.

Já jsem tam viděla dvě příčiny strachu z umělé inteligence. Jednou byl přístup médií k umělé inteligenci a druhou příčinou byl impuls od samotných představitelů AI, kdy například Sam Altman, CEO OpenAI, chce trh s AI regulovat a poukázal i na její hrozby. Myslíte si, že ta výzva k regulaci nás má opravdu „zachránit”, nebo velcí hráči, jako je právě OpenAI nebo Deepmind, chtějí omezit přístup těm menším, kteří je na trhu „ohrožují”?

V rámci tohoto odvětví je to druhé, co jste zmínila, častější interpretace. To, že se velcí hráči snaží zavřít bránu těm ostatním tím, že to zregulují. To se ale děje i kdekoliv jinde, že se tam dostanou velcí hráči a kryjí si záda regulacemi, aby se na trh nedostaly mladé start-upy. To vlastně není žádné překvapení. Já Samu Altmanovi do hlavy nevidím, ale lidé v AI to interpretují spíše takto.

S výzvou k regulaci AI je svázáno i hnutí efektivního altruismu, o tom jste slyšel? Server Politico nedávno přišel s tím, že lidé z tohoto hnutí částečně „zbrzdili” výzkum AI ve Velké Británii.

Ano, slyšel. Mám na to svůj názor, ale je to komplikované. Největší mediální pozornost dostal SBF, který nakradl miliardy dolarů přes FTX a sponzoroval hnutí efektivního altruismu, třeba i tady v Praze. Celkově mi přijde tato komunita okolo efektivního altruismu hrozně megalomanská a světospasitelská. Když se člověk podívá do historie, tak lidé, co měli nějaký pozitivní dopad na společnost, jsou opakem lidí z komunity efektivních altruistů. Členové této altruistické komunity si myslí, že rozumí všemu, ale nerozumí ničemu. 

Která pracovní místa v budoucnu díky rozvoji AI vzniknou?

To je hrozně těžké říct. První fáze AI na trhu práce je v tom, že ji udělá efektivnější. Když ti samí lidé odvedou tu samou práci za zlomek původního času, tak je to dobré pro všechny. Ještě zatím neproběhla ani tato první fáze. Teprve dlouho po první fázi si firmy uvědomí, že nepotřebují tolik lidí, protože AI zefektivnila jejich práci, a až potom začnou snižovat počty zaměstnanců. Kam se ti lidé přesunou, to těžko říct. V historii se ale téměř vždy stalo, že technologie pomohla posunout lidstvo k lepším pracovním pozicím. 

 

Vy se věnujete oblasti investování, spoluzaložil jste společnost EquiLibre, která vyvíjí algoritmus, který v nevypočitatelném světě tradingu bude přesný, lepší než lidé. Chápu to správně?

To, co děláme, je v podstatě to, co už dneska dělá hromada dalších firem. Spousta firem má na burzách nasazené algoritmy, to není už nic nového. To, v čem jsme my jiní, je, že se snažíme do tohoto prostředí přesunout novou generaci samoučících algoritmů, se kterými máme velkou zkušenost, protože jsme je používali v herním průmyslu. Jedná se tedy o automatizovaný algoritmický trading. 

V jaké fázi integrace se vaše samoučící algoritmy nacházejí?

My jsme nějaká kombinace toho, že jsme v podstatě na začátku a v podstatě už hodně daleko. Z dobrých důvodů se snažíme moc neprezentovat, jak se nám daří, ale to je právě proto, že si myslíme, že máme něco skvělého. Čím později ostatní firmy zachytí, že to, co máme, je ta budoucnost, tak tím lépe pro nás.

Takže držíte pod pokličkou něco přelomového, skvělého?

Máme prototyp něčeho skvělého. Přirovnal bych to k tomu, jako když byl v historii běžným dopravním prostředkem kůň a jasně, někdo má koně rychlejšího a někdo pomalejšího, ale my máme v garáži první verzi jednoduchého spalovacího motoru. Je to sice na začátku, ale lidé, co tomu rozumí, vědí, jaký to má potenciál a o kolik rychlejší to bude než jakýkoliv kůň.

Čelíte nějakým výzvám v oblasti, které se věnujete? 

Pro nás je výzvou to, že chceme udělat něco špičkového z Prahy. Nechceme být jenom lokálně dobří a evropsky průměrní. 

Zmínil jste Prahu, nelitujete toho, že jste v Praze? Zkušenosti máte přece jen z celého světa.

My jsme se do Prahy vrátili hlavně proto, že jsme tady měli velký network lidí, které znám už z dob, kdy jsem studoval na matfyzu. Takže jsme věděli, že dokážeme sestavit šikovný tým, a také se do Prahy za námi stěhují lidé ze zahraničí, ať už je to z Kanady, Británie, Nizozemí nebo z Itálie. Lidé, kteří nadávají na špatné startupové prostředí, tím myslí podporu vlády, která je tragická a špatně zaměřená. Ale zase není tak těžké mít evropský startup, který je fundovaný ze zahraničí. 

O čem bude trading v budoucnu, když algoritmy úplně odstraní lidský faktor?

Na trading se dá dívat jako na věc, která pomáhá odstranit neefektivitu z trhu, a algoritmy se snaží tu neefektivitu najít. Je to win-win pro všechny, protože ta firma vydělá a obyčejní investoři si můžou být jistější, že když něco kupují, tak za férovou cenu. Nemusí nad tím tolik přemýšlet, jak to načasovat a podobně, prostě jdou a pořídí si investici a tradovací firmy se postarají o to, aby to proběhlo efektivně.

Myslíte si, že bude v budoucnu dělící linií to, kdo umí efektivně používat AI a kdo ne?

To bude záležet na tom, v čem člověk pracuje. V některých oborech to budou drastické rozdíly, třeba grafici, kteří se naučí dobře s těmito nástroji pracovat, budou úplně někde jinde než byli předtím. Naopak některé obory to pocítí úplně minimálně.