Video placeholde

Woody Harrelson a Justin Theroux exkluzivně pro Reflex o příšernostech v americké politice

Woody Harrelson (61) jako bývalý agent CIA E. Howard Hunt a Justin Theroux (51) jako bývalý člen FBI G. Gordon Liddy, dva šéfové zvláštní vyšetřovací jednotky v Bílém domě a dva horlivci, kteří tak zavile bránili republikánského prezidenta Richarda Nixona, až se sami ocitli ve vězení. Následný skandál vešel do dějin jako aféra Watergate a je to jedna z nejbolestivějších kauz moderní americké historie. V mezinárodním junketu o minisérii podle skutečných událostí Instalatéři z Bílého domu mluvil Reflex s Woodym Harrelsonem, Justinem Therouxem a režisérem Davidem Mandelem jako jediné české médium.

Možná jste o tom už slyšeli, většina filmů o aféře Watergate tak ostatně začíná: chlapíci se vloupávají do sklepa, svítí tam světlo, je 17. června 1972 a následně je v sídle Demokratického národního výboru zatčeno několik lupičů. Kancelář prezidenta Richarda Nixona se snaží svůj podíl na vloupání utajit, ale nepodaří se jí to díky dvojici mladých reportérů z deníku The Washington Post, Bobu Woodwardovi a Carlu Bernsteinovi. Tento politický zločin nakonec vede k Nixonově rezignaci.

Jenže napadlo vás někdy, co se stalo ještě před vloupáním do budovy Watergate? Co se kulo za zavřenými dveřmi? Kdo byli ti chlapíci, kteří to celé naplánovali a udělali, co za papíry přesně ukradli, jak tam chtěli nainstalovat ty štěnice? Jak vlastně spáchali tenhle podraz, jenž nakonec podrazil nohy jim? O tom všem pojednává nová, hippiesácky barevná a nesmírně vtipná, na skutečných událostech založená pětidílná mini­série z dílny HBO Instalatéři z Bílého domu. Nejlepší a nejsilnější je právě v prvních třech dílech, totiž „než to celý praskne“.

Nevystupují tam žádní zapálení investigativní reportéři; jejich linka se odehraje jen symbolicky, jedním telefonátem, kdy Woodward volá Huntovi na pevnou linku domů a ten s ním odmítne mluvit. Tenhle příběh, u něhož se budete smát nahlas a často, je o lidech, o kterých jsme nikdy neslyšeli, ale kteří byli natolik zabednění a do sebe zahledění, aby se v „zájmu své země“ chovali jako podvodníci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!