Doktorka Petra Vrzáčková, která řeší otázky transgender lidí i nemoci související se sexuálními obtížemi

Doktorka Petra Vrzáčková, která řeší otázky transgender lidí i nemoci související se sexuálními obtížemi Zdroj: Nguyen Phuong Thao

porodnictví je krásný a pozitivní obor. V naprosté většině případů k vám lidi zdraví přijdou a zdraví odejdou.
Porucha erekce je dnes velmi dobře léčitelná. U naprosté většiny mužů stačí tabletky typu viagry. Existuje spousta preparátů.
2
Fotogalerie

Petra Vrzáčková: Vždycky mě nejvíc zajímal sex

Petra Vrzáčková (40) původně pracovala v porodnictví. Později vystudovala v Lyonu, Portu a v Oxfordu sexuologii a na TH klinice v Praze se začala specializovat na transgender, kterých je u nás jedno procento populace. A protože jde o citlivý obor a ona k němu přistupuje s výjimečným porozuměním, získala si až dojemnou důvěru svých klientů, o čemž se lze přesvědčit na jejich fórech.

Co vás lákalo na porodnictví, které jste si původně vybrala?

Že je to krásný a pozitivní obor. V naprosté většině případů k vám lidi zdraví přijdou a zdraví odejdou.

Proč jste z něj tedy odešla?

Protože jsem se chtěla věnovat sexuologii. Původně jsem měla postgraduální téma proteomiku, což je věda, která se opírá pře­devším o laboratorní výzkum, a to mě vůbec nezajímalo. Tak jsem řekla svému šéfovi, onkogynekologovi profesoru Cibulovi, že mě vždycky víc zajímal sex a že bych se tím tématem chtěla zabývat.

A zabýváte se jím dodnes.

Pan profesor Cibula tehdy spolupracoval s profesorem Weissem a zkoumal, co udělá se sexuálním životem ženy stav, kdy se jí vezme děloha. Sex po léčbě nádorů v té době nebyl příliš probádaný.

Na co přišli?

Když se vezme ženě děloha pro nezhoubný nádor – má myomy nebo hodně krvácí –, tak se jí sex zlepší, protože ji přestane bolet břicho a nekrvácí. Když se jí ale vezme děloha i s vaječníky a kouskem pochvy pro zhoubný nádor děložních čípků, tak se její sexuální život často velice zhorší. Pokud jde o mladé ženy ještě před menopauzou, které trpí bolestmi a nemají na něj chuť, je to obtížně řešitelné. Navíc na tahle témata v ordinaci gynekologa většinou vůbec není čas. Výsledkem toho je, že tyto ženy často skončí se svým sexuálním životem strašně brzo.

Máte tři děti, chápou už i ony, co je sexuologie?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!