Video placeholde

Raději choďte jinam. Lidé s HIV se stále setkávají s lékaři, kteří je kvůli diagnóze nechtějí vyšetřit

Lepší úroveň péče v HIV centrech, ale také menší důvěra v praktické lékaře. Tak hodnotí pacienti s HIV své zkušenosti v průzkumu kvality zdravotní péče v Česku. Celkově se podle nich zlepšila, stále se ale u některých lékařů setkávají s odmítnutím péče kvůli diagnóze. Problém podle nich přetrvává u praktických lékařů a gynekologů, méně už ve stomatologii. Průzkum České společnosti AIDS pomoc a agentury SC&C na 190 respondentech navázal na podobnou studii před 5 lety.

„Za ty roky došlo ke zlepšení vnímání zdravotní péče a její úrovně u nás. Pacienti jsou více spokojeni s péčí v HIV centrech. Pokud jde o stigmatizaci a diskriminaci ve zdravotnictví, oproti minulosti se situace o něco zlepšila, ale problém stále přetrvává. Stále se více než dvě pětiny našich klientů setkaly u lékařů s odmítnutím ošetření. Bylo jim řečeno, že mají jít do HIV centra,“ popisuje Petr Kalla, předseda České společnosti AIDS pomoc. On sám žije s infekcí HIV 17 let a tvrdí, že odmítnutí vyšetření několikrát zažil. Například u zubaře. Zrovna ve stomatologii se ale teď podle průzkumu situace zlepšila. Zatímco v roce 2017 se podle studie s odmítnutím ošetření u zubního lékaře kvůli HIV pozitivitě setkalo 54 procent dotázaných, letos takovou zkušenost uvedlo 32 procent.

U praktických lékařů odmítání péče uvádí sice celkově menší procento dotazovaných, ale neklesá. Naopak. V nové studii ho uvedlo 17 procent respondentů, před pěti lety to bylo 15 procent. Podle výzkum také výrazně poklesla důvěra HIV pozitivních v praktiky. Více než ošetřujícímu lékaři v HIV centru důvěřuje praktickému lékaři dnes 13 procent oslovených, v minulosti to bylo 25 procent.

Oficiální stížnosti ale pacienti vesměs nepodávají. K tvrzením tak mnohdy chybí konkrétní důkazy. „Nemáme žádný signál, že by se v této oblasti vyskytovaly stížnosti pacientů či lékařů,“ tvrdí Zdeněk Hamouz ze Sdružení praktických lékařů ČR. Stížnost na odmítnutí vyšetření kvůli diagnóze HIV neeviduje ani největší zdravotní pojišťovna. Ombudsman několik takových případů řešil zhruba před čtyřmi lety, aktuálně žádný. „V minulosti se veřejný ochránce práv setkal s několika případy, kdy měli lidé problém s ošetřením v souvislosti s jejich HIV pozitivitou. V posledních letech jsme ale podobný případ neřešili. Nicméně se domníváme, že problémy stále přetrvávají, pouze se lidé málokdy proti diskriminaci brání, protože infekce HIV a onemocnění AIDS je spojeno se silným stigmatem,“ popisuje mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková. Problém nevymizel ani podle vedoucího lékaře HIV centra Fakultní nemocnice Bulovka Davida Jilicha: „Bohužel se naši pacienti stále setkávají s bariérami ve zdravotnictví kvůli jejich diagnóze. U specialistů, v nemocnicích i u praktických lékařů nebo stomatologů.“

Podle Petra Kally z České společnosti AIDS pomoc by pomohla například větší informační osvěta mezi lékaři o nemoci a její současné léčbě. Pokud se pacienti s HIV začnou léčit včas, je u nich riziko šíření infekce výrazně minimalizováno a většina nemá žádné zdravotní potíže. Za celou dobu sledování od roku 1985 byly v Česku registrovány zhruba 4 tisíce HIV pozitivních. Nemoc AIDS se rozvinula u necelých 20 procent z nich. Ročně je diagnostikováno kolem 200 nových případů. Z toho 40 procent tvoří cizinci, teď nejčastěji Ukrajinci. „Pomáháme jim například s doprovázením do HIV centra, nabízíme možnosti ubytování v Domě světla, řešíme, jak navázat na jejich léčbu, která byla zahájena na Ukrajině, “ popisuje předseda spolku ČSAP.

HIV infekci a nemoci AIDS se po celý týden věnuje osvětová kampaň Evropský týden testování. Do 28. listopadu se mohou lidé na 82 místech Česka nechat zdarma a anonymně otestovat na HIV a žloutenku. Lékaři během ní zdůrazňují, jak je testování zásadní. Nejvíce infekci totiž přenášejí lidé, kteří o své HIV pozitivitě nevědí. Navzdory nejmodernějším lékům zůstává HIV nevyléčitelným onemocněním, které nemusí mít žádné příznaky. Více o životě s HIV ve videu.

 

Průzkum kvality zdravotní péče pro lidi s HIV v ČR  2016/20172021/2022
Zkušenost pacientů s HIV centrem:  
dobrá nebo velmi dobrá72%  84%
Vztah pacienta s lékařem v HIV centru:  
lékaři důvěřuje88,8%90%
Vztah pacienta s praktickým lékařem:  
 větší důvěra než k lékaři HIV centra25%13%
Odmítnutí vyšetření:  
praktickým lékařem15%17%
zubním lékařem43% 32%
venerologem9%8%
gynekologem-25%

Zdroj.: Česká společnost AIDS pomoc