„Co si mají myslet občané, když někdo něco zakazuje, a sám se tím neřídí?“ říká Tom Philipp.

„Co si mají myslet občané, když někdo něco zakazuje, a sám se tím neřídí?“ říká Tom Philipp. Zdroj: Lukáš Horna

Shazovat odpovědnost na úředníky za nezákonná nařízení je prašivá zbabělost, říká Tom Philipp

Tom Philipp je přednostou Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice. Je členem KDU-ČSL a kandiduje v Praze za koalici SPOLU do Poslanecké sněmovny. Co říká politickým zásahům premiéra Andreje Babiše do rozhodování o covidu a jak mělo probíhat schvalování vládních nařízení?

Jste členem správní rady VZP, která zastavila předvolební distribuci brožury k onkologické prevenci svým klientům za 15 miliónů korun. Co bylo důvodem?

Úřad vlády si pozval zástupce pojišťoven a sepsal s nimi memorandum, jímž chtěl pokrýt vydání této brožury. Vyzval jednotlivé profesory, přednosty klinik a zástupce odborných společností, aby se v ní vyjádřili k onkologické prevenci. To je samo o sobě v pořádku, protože prevence je velmi důležitá zvláště teď, kdy se kvůli covidu trochu zanedbala. Jenomže ve skutečnosti to tak bohulibé není, protože záměr nebyl jenom působit na prevenci, ale šlo o skrytou reklamu, protože v publikaci byli vystaveni politici. Na úvod slovo ministra zdravotnictví a na konci závěrečné slovo premiéra.

Kdy vyšla najevo tato forma zpracování?

Vedení VZP si, myslím, uvědomovalo, že výsledná podoba brožury je výrazně za čárou. Proto ji předložilo správní radě k odsouhlasení, aniž muselo, aby se chránilo před případnou veřejnou kritikou. Jelikož se dělala na poslední chvíli, nikdo z nás ji předtím neviděl, ale byla možnost do ní nahlédnout v průběhu jednání správní rady. Proto jsem o to požádal, jelikož jsem intuitivně tušil, že se tam něco takového může objevit. Ve chvíli, kdy se objevila na stole, všichni pochopili, že tudy cesta nevede. Padala i vyjádření, že to může ideu preventivní péče poškodit, protože část občanů tyto politiky odmítá, což zatěžuje odbornou publikaci zbytečným politickým kontextem. Když tam dáte profesory a přednosty klinik, kteří mají důvěru, tak to působí jinak, než když tam uvidíte politiky, navíc krátce před volbami. Někdo to může už a priori brát jako nějaký politický akt. Z těchto důvodů jsme ji neodsouhlasili a bude rozeslána až po volbách.

Poté zasáhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Poslal pojišťovnám dopis a naléhal na ně, aby dodržely termín.

Takový nátlak na pojišťovny je nekorektní, protože při diskusi na správní radě jasně a jednoznačně padaly argumenty proti rozeslání brožury. Ministr stavěl vedení VZP proti správní radě, což je velmi neseriózní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!