Dovolenkové žně

Dovolenkové žně Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Soudě podle rychlosti, kterou mizely a stále mizí zájezdy z nabídek cestovních kanceláří, je zjevné, že letošní rok bude turisticky velmi zdařilý
Chorvatsko letošní pobyty zdraží i o 15 procent. Je to určitá daň, která potkala zemi, jež se stala novým členem eurozóny.
Chorvatský ostrov Šolta.
3
Fotogalerie

Dovolenkové žně. Češi nadávají na drahotu, ale dovolené u moře i domácí pobyty kupují letos jako o život

Rhodos, Turecká riviéra, egyptská Hurghada nebo Lednice, Šumava či zdejší akvaparky a zoologické zahrady. Už jen týdny zbývají do okamžiku, kdy bude zahájena letošní dovolenková sezóna u moře i v českých horách či v kempech. Vše nasvědčuje tomu, že podnikatele čeká povedené jaro, léto i podzim. Možná dokonce rekordní. Už nyní totiž mají hotely některé termíny takřka vyprodané a zbylá nabídka mizí každým dnem. Oproti loňskému roku šly přitom ceny nahoru. Tato skutečnost však jako by nikoho ani nezajímala. Evropané se zkrátka rozhodli, že to na dovolených roztočí. A ani Češi na tom nejsou jinak.

Než aby nám peníze na účtech nevratně rozžvýkala inflace, tak si raději v létě užijeme pořádnou dovolenou, protože vzpomínky na ni už nám nikdo nevezme. Zřejmě takto uvažuje stále více našinců, kteří si v uplynulých týdnech a měsících koupili zájezd k moři u cestovní kanceláře anebo si zabookovali letenky a vyrazí do některé z jižních destinací po vlastní ose. Tito lidé mají pro svůj cestovatelský apetit kromě dostatečného finančního polštáře v bance a touhy užít si relax v teple ještě jeden důvod navíc: současnou Evropou už neobchází strašák koronaviru, v jednotlivých zemích neplatí žádná omezení a není nutné se prokazovat negativními testy. Nahrává tomu i silná koruna.

Podle výsledků na Velikonoce a objednávek na volné dny v květnu běží podobná dovolenková mánie i v Česku. Soudě podle rychlosti, kterou mizely a stále mizí zájezdy z nabídek cestovních kanceláří, je proto zjevné, že letošní rok bude turisticky velmi zdařilý. Zároveň je to zprávou vypovídající o tom, že lidí, kteří mají dostatek finančních prostředků, je v naší zemi stále dost. Následně pak můžeme jen přemítat, jak pestrá skupina lidí ze socio-demografického hlediska na cesty vyrazí. Ostatně může to být kdokoliv, kdo má perspektivní zaměstnání se stabilními příjmy, ale zcela nepochybně mezi cestujícími budou i zajištění penzisté či rodiny s dětmi.

Současná situace je pro cestování nejen jako stvořená, ale je k němu dokonce i přímo vybízející. Může to znít trošku zvláštně, ale je to tak. Nikdo už po lidech nechce nošení roušek, opakované a pravidelné testování a nijak neomezuje jejich pohyb. Na druhou stranu si při současné dvouciferné inflaci každý Čech může jednoduše spočítat, jak rychle se mu reálně zmenšují úspory či výdělek. A má pak na výběr: buď své peníze vymění za zážitek od moře a z cestování (či za jakoukoliv jinou podobu spotřeby), nebo bude doma na gauči sledovat, jak mu finance reálně ztrácejí na hodnotě a koupí si za ně stále méně a méně.

ČECHŮM ÚSPORY NEMIZÍ

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!