Video placeholde
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji
8
Fotogalerie

Politický rej po korejsku: Pekarovou vítali lučištníci, zněl Dvořák, jednání byla ale o bezpečnosti a byznysu

Česká Poslanecká sněmovna zřejmě ani nemá tolik zaměstnanců, kolik jich v jihokorejském Národním shromáždění v Soulu ve čtvrtek a několik dní předtím připravovalo návštěvu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Na první pohled se zdálo, že asijská opulentnost bude u toho v přímém protikladu s českou střídmostí, protože na sebe narazí dvě zcela nesourodé kultury. Výsledek jednání ale překvapivě ladil.

Na Markétu Pekarovou Adamovou před jihokorejským parlamentem, jehož majestátní budova by polkla českou Poslaneckou sněmovnu, Senát i pražský magistrát dohromady, čekali ve dvou řadách lučištníci v dobových oblecích, a mezi nimi předseda místního Národního shromáždění Kim Džin-pchjo. Při jednání bylo zjevné, že Kim je dobře informovaný o tom, co se v Česku děje, protože hovořil také o novém prezidentovi Petru Pavlovi. Korejce totiž zajímají i v našem případě zejména tři otázky – bezpečnostní, obchodní a pak dostavba českých jaderných elektráren, o kterou mají jihokorejské firmy zájem. Ostatně jsou již v užším výběru.

Pekarová a Kim Džin-pchjo se proto shodli, pokud jde o nutnost čelit hrozbách nevyzpytatelného režimu v Severní Koreji či o nutnosti spolupráce v případě kybernetických útoků. O dostavbě jaderných bloků pak šéfka sněmovny hovořila i s premiérem Han Tok-suem. „Ale parlamentní delegace není v tomto případě tím odpovídajícím partnerem,“ řekla Pekarová českým novinářům.

Protože Jižní Korea je dnes 10. největší ekonomikou světa a její firmy jsou významnými globálními hráči, schůzky a akce v rámci cesty Markéty Pekarové Adamové jsou předně zaměřeny na možnosti rozšíření spolupráce v obchodě, ale například i ve vědě.

Korejci se také zjevně na Pekarovou velmi dobře připravili. Po slavnostním obědě (ten kromě jiného obsahoval vícezrnnou kaši s chobotnicí, krevetovou palačinku nebo grilovanou hovězí svíčkovou se sojovou omáčkou a houbami), na kterém ji hostil Kim Džin-pchjo, jí nechali zahrát nejenom instrumentální podobu její oblíbené písničky, ale i kousek Humoresky od Antonína Dvořáka. Pravda, chvilku trvalo, než člověk poznal, že je to Dvořák…

O tom, jaká pozornost ale byla věnována bezpečnostním otázkám, svědčí i to, že členy delegace jsou i nejvyšší představitelé českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Pavel Žáček, ale v Soulu se zjevil i ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Z přepečlivě připraveného a organizovaného programu jinak hodně formálních Korejců vybočila ve čtvrtek jediná věc – předseda jejich parlamentu celou dobu chodil v jakýchsi lehkých gumových botách, což je v této části světa, která si zakládá na oblecích, kostýmcích a kravatách, skutečně velmi netradiční.

Video placeholde
Markéta Pekarová Adamová na návštěvě v Koreji • Viliam Buchert