Video placeholde

Stát za Maláčové zaklekl na handicapované. Po čtyřech letech dostal spolek od státu odpírané 2 miliony

Čtyři roky se brněnský spolek Amerfo přel s ministerstvem práce a sociálních věcí o výplatu příspěvku na mzdy handicapovaných. Resort tehdy vedený Janou Maláčovou (ČSSD) odmítl vyplatit společnosti peníze kvůli jeho administrativní chybě a spolek je nedostal ani poté, co v jeho prospěch rozhodl soud.  Po novém rozhodnutí a omluvě současného ministra Jurečky minulý týden spolku zadržovaný dvoumilionový příspěvek přistál na účtu. Spor o peníze tím sice končí, společnost ale chce usilovat o prošetření oprávněnosti kontrol, které do ní v průběhu řízení stát posílal.

Jan Navrátil je na invalidním vozíku a téměř nevidí. V brněnském spolku Amerfo pracoval jako průvodce v jednom z jeho objektů, v zážitkovém hostelu Franz Kafka Špitál. „Průvodcování bylo super, povídal jsem lidem o historii, prostředí bylo skvělé, Amerfo má k lidem s postižením výborný vztah,” popisuje pan Navrátil. Vloni v létě ho ale společnost propustila. „Už ty restrikce v době covidu mi přerušily tu práci a potom se se mnou v červenci 2021 rozloučili s tím, že jim ministerstvo odepřelo příspěvek a nemají peníze,” říká bývalý zaměstnanec. Od té doby žádnou práci nenašel.

Spolek Amerfo zaměstnává téměř 70 lidí se zdravotním handicapem. Psychicky nemocné i lidi s těžkým fyzickým postižením. Podobně jako Jana Navrátila v posledních měsících propustili i další. Podle šéfa společnosti Pavla Palečka ani ne tak kvůli samotným financím, ale kvůli nedostatku času na péči o ně, který jim bral boj se státem. „Propustili jsme postupně slepého kluka na vozíku, co měl u nás svůj první džob, nebo schizofrenního kluka, kterého jsme vytáhli z ulice a v podstatě pořád byl jednou nohou bezdomovec a kolem nějž jsme pořád běhali. Tyto případy vyžadují poměrně vyčerpávající úsilí a to už jsme nedokázali, protože jsme byli sami u dna. Boj s úřadem byl i pro nás psychická zátěž. Místo nich jsme tak vzali lidi s lehkým postižením, kde na výkonu jejich práce skoro nepoznáte, zda jsou nemocní,” vysvětluje šéf společnosti Amerfo Pavel Paleček. 

Vše začalo v roce 2019. Společnost Amerfo se tehdy kvůli administrativní chybě zpozdila v platbách povinných odvodů. Kvůli tomu mu následně ministerstvo práce a sociálních věcí odmítlo vyplatit dvoumilionový příspěvek na platy handicapovaných zaměstnanců. Tehdejší ministryně Maláčová postup hájila tím, že resort chce měřit všem stejným metrem a postupoval podle zákona. V jiných případech přitom zaplacení odvodů ministerstvo prominulo, čímž Amerfo argumentovalo. Tomu dal za pravdu i Krajský soud v Brně a rozhodnutí ministerstva zrušil. Na nové si ale spolek musel několik měsíců počkat. Mimořádnou milionovou dotací mu pomohl brněnský magistrát a zbytek výpadku příspěvku spolek pokrýval z komerční půjčky. Během té doby do společnosti přišlo několik kontrol – od hygieny až po finanční úřad. „Úředníci na MPSV nerespektovali rozhodnutí soudu. Ve správní lhůtě věc vůbec nerozhodli. Bránit jsme se mohli jen žalobou na průtahy a další rok čekat,” popisuje Pavel Paleček z Amerfo. Na konci loňského roku se do věci vložil současný ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Věc vrátil k novému projednání a za dřívější pochybení ministerstva se omluvil. Několik dní nato pak resort Amerfu nárok přiznal. „Výsledek této eskapády je, že významná část našich postižených zaměstnanců sdílí řetězové maily a dezinformace. Věří tomu, že stát lidi jen okrádá a nic pro ně nedělá. Každopádně důvěra ve stát klesla u nás všech. A to i když jsme spor vyhráli,” uzavírá Pavel Paleček.

K celé věci jsme zjišťovali i postoj ministerstva práce a sociálních věcí. Zajímalo nás, jestli ministr Jurečka kromě rozhodnutí a omluvy podnikl na ministerstvu nějaké další kroky, jestli z pochybení úředníků zpětně vyvodil důsledky. Ministerstvo ale s odkazem na mlčenlivost podrobnosti ke kauze nesdělilo. „Povinnosti zachovávat mlčenlivost jsou oprávněné úřední osoby zproštěny jen z důvodů stanovených zvláštním zákonem nebo vysloví-li souhlas některý z účastníků řízení. Doposud však odbor 45 žádný souhlas k poskytování informací jakémukoliv subjektu o správním řízení od společnosti Amerfo, o.p.s., neobdržel,“ říká mluvčí resortu Eva Davidová. 

I když samotný spor o příspěvek jeho výplatou skončil, brněnský spolek se chce dál ptát na oprávněnost kontrol, které stát do Amerfo posílal. Podle Palečka měly velký dopad na psychický stav postižených zaměstnanců. „Když jsem dostal dopis o předvolání, byl jsem zaražený a byl jsem z toho ve stresu, protože jsem netušil, co mě tam čeká. Ptali se mě na náplň mé práce, jak dostávám výplaty, jestli to odpovídá odpracované době a jak jsem tam byl spokojen,“ popisuje průběh zaměstnanec Nicolas. „Kontroly jsme sice ustáli, ale byli bychom rádi, kdyby je pan ministr přezkoumal. Máme pochybnosti o pravosti anonymu, který za nimi údajně stál,“ vysvětluje Pavel Paleček.

Podle ministerstva ale resort samotnou kontrolu ani anonym přezkoumávat nemůže. „Předmětem přezkumu by muselo být konkrétní rozhodnutí ve správním řízení, nikoli pouze samotná kontrola. Kontrolu má správní orgán naopak povinnost provést, pokud jakýkoli jemu došlý podnět, i anonymní, zakládá důvodné podezření o spáchání přestupku v působnosti správního orgánu. MPSV bude v každém případě postupovat důsledně v souladu s právními předpisy,” uzavírá mluvčí resortu Eva Davidová. Spolek zvažoval i to, že bude chtít bojovat o náhradu za úroky z půjčky, kterou pokryl výpadek příspěvku. Od tohoto kroku nakonec ale upustil. Podle šéfa spolku už tým nemá energii na další dlouhý boj se soudy a úřady.