Video placeholde

Kam na sametové oslavy? Tato místa byste v Praze neměli minout

Pietní akce, demonstrace, pochody, koncerty i debaty. Akcí na výročí sametové revoluce je nejen v hlavním městě nespočet. Nechcete zůstat jen u zapálení svíčky? Tady je přehled zajímavých míst a novinek. Letošní oslavy mají více hudby, nové zvukové instalace, otevře se i Archiv bezpečnostních složek.

„Když tu svobodu nemáte, tak jste pro její získání schopen položit život. A když ji najednou máte, tak občas nevíte, co s ní.”  Jeden z mnoha zvukových záznamů pamětníků, které budou na oslavách sametové revoluce slyšet. Tato ukázka je z instalace Anton VB u Národní třídy. „Hlavní myšlenka je zprostředkovat lidem co nejvíce autentický zážitek ze zlomového roku 1989. Do starého policejního vozu jsme ve spolupráci s organizací Post Bellum umístili výpovědi účastníků demonstrací i příslušníků zasahujících složek. Během pomyslné jízdy v antonu se tak návštěvníci přenesou do osudů lidí z různých skupin. Každý hrál jinou roli, každý se angažoval jinde. Instalace tak pojednává o nadšení, strachu, náhodě, ale také prohře. Poslední část jízdy ale nechá pasažéry nahlédnout i do budoucnosti, poukazuje na to, že samotný zisk svobody není jen výhra, protože s ním přichází i velká osobní zodpovědnost,“ vysvětluje ředitel Korza Národní Jan Hlaváček.

Na Národní třídě ani letos nechybí vzdělávací tramvaje. Ta pro děti má podobu zakázané skautské klubovny s redakcí odbojových tiskovin. V další je tématem Gorbačov a perestrojka. ÚSTR připravil historickou laboratoř s prameny z konce komunistického režimu. 

Akce Na čaj do archivu zase od 13 do 19 hodin veřejnosti zpřístupní budovu Archivu bezpečnostních složek v ulici Na Struze. A hlavně originální písemnosti STB. Například svazky o sledování mluvčích Charty 77. Na místě bude možné podat žádost o vyhledání archiválií nebo se zaregistrovat do aplikace eBadatelna.

Před tradiční Modlitbou pro Martu, která zazní z Paláce Metro po 17 hodině, projde Národní třídou procesí sboru Veselé chvíle. „Studenti a absolventi DAMU projdou celou Národní třídou za zpěvu písní revoluce a ukrajinských lidových písní. Ty jsou vyjádřením solidarity s okupovaným státem. Tento programový bod chystáme několik měsíců dopředu, jelikož je náročný jak po umělecké, tak produkční stránce. Věříme, že na Národní třídu přineseme neopakovatelný zážitek, který dodá Modlitbě pro Martu o to větší sílu, popisuje Jan Hlaváček.

Letošní oslavy přinesou víc živé hudby. Ta se po dvou letech vrátí i na Národní třídu na dvou stageích u Jungmannova náměstí. V Praze vše vyvrcholí opět Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí. „Rozhodně velkým vrcholem bude vystoupení Pussy Riot, které bude mít v současnosti velký symbolický význam. Máme radost, že Jeho Svatost Dalajláma nám zaslal své poselství, které přímo na náměstí přečte Jenovéfa Boková a Světlana Witowská. Modlitba pro Martu letos zazní v podání Ondřeje Rumla. Program je hodně nabitý a pět hodin dlouhý,“ popisuje mluvčí koncertu Jan Gregar.

Výročím sametové revoluce ale rozhodně nežije jen Praha. Například jihomoravská metropole události připomíná festivalem Brněnský sedmnáctý. Program na náměstí Svobody doplňují debaty na několika místech i program pro děti. Program oslav najdete zde.