Město Kyrenia (turecky Girne) patří mezi nejnavštěvovanější místa severního Kypru

Město Kyrenia (turecky Girne) patří mezi nejnavštěvovanější místa severního Kypru Zdroj: Viliam Buchert

Kdysi populární čtvrt Varoša ve Famagustě byla 46 let uzavřena a zpustla. Teď je otevřena na prohlídky turistům.
Všude zde společně vlají turecké (vlevo) a severokyperské vlajky
Zdevastované letovisko Varoša čeká konečně rekonstrukce
Oslí safari je oblíbenou kratochvílí návštěvníků
Zlatá pláž na poloostrově Karpaz. Dva kilometry božího klidu.
5
Fotogalerie

Politický vyděděnec, turistický pohodář. Na severu Kypru existuje zvláštní stát. Co tam objevíme?

Jediným, vojenskou intervencí rozděleným územím Evropské unie je dnes Kypr, jehož severní část od roku 1974 okupuje Turecko. Metropole ostrova Nikósie je pak jediným hlavním městem Evropské unie, které je „přeseknuté“ demilitarizovanou zónou a má podobný osud jako kdysi Berlín. Světem neuznávaná Severokyperská turecká republika je přitom bezpečnou zemí žijící z turistiky, příjmů z kasin a překvapivě i z peněz studentů z celého světa.

Třicetiletý, činorodý muž Fatih Kesici si nemohl vybrat lepší místo pro kavárnu a čajovnu, které jsou obsypány desítkami druhů barevných koláčků. Podnik leží pouhých deset metrů od hraničního přechodu Ledra, kterým bez problémů proudí sem a tam turisté mezi jižní částí kyperské metropole Nikósie a severní částí, která se jmenuje Lefkoşa, kde se už nachází Severokyperská turecká republika. Celníci obou stran pouze nahlédnou do pasů, nedávají žádná razítka a pouštějí návštěvníky, kteří zde překračují jednu z nejbizarnějších hranic světa. Vše vypadá poklidně a spořádaně. Fatih tak může celý den vyhlížet zákazníky. Nebylo tomu ale tak vždy.

Rozpůlený ostrov

Hraniční přechod Ledra jsem navštívil už v roce 2001, kdy vypadal zcela jinak. Byl nepropustný, všude retardéry, vojáci se samopaly. Tehdy mě přes něj ve svém služebním mercedesu propašovala (teď už to mohu prozradit) česká velvyslankyně Věra Jeřábková, která kontrolujícím vojákům řekla, že jsem její spolupracovník. Paní velvyslankyni tu dobře znali, takže cesta ke krátké návštěvě severu byla volná. Teď je vše, naštěstí, jinak. Od roku 2004 se dá mezi politicky vášnivě znepřátelenými částmi Kypru přecházet. Podle dostupných informací v současnosti existuje osm přechodů, kterými lze autem, autobusem či pěšky projít přes nárazníkovou demilitarizovanou zónu (hovorově se jí říká také Zelená linie nebo Attilova linie; pozn. red.), která spadá pod správu OSN.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!