Video placeholde

Mezi českými dětmi se lavinově šíří sebepoškozování. Tabu, které musíme otevřít, říká vedoucí Linky bezpečí

Dnešním hostem v Prostoru X je vedoucí Linky bezpečí Kateřina Lišková. Každý den je pro pracovníky na Lince bezpečí plný příběhů. Příběhů, o kterých se často už nikdy nedozví, jak končí. Je to náročná práce. Nejčastější témata, se kterými se děti a mladiství na Linku důvěry obraceli, byly sebevražedné tendence a sebepoškozování. A právě sebepoškozování, jako řešení psychických problémů, mezi dětmi narůstá.

Linka bezpečí je určená pro děti a dospívající, potažmo studenty do 25 let. Je nonstop, bezplatná a ctí anonymitu. „Hodnota anonymity je pro děti hodně vysoká,“ vysvětluje paní Lišková, která na lince pracuje od roku 1997.

Na Lince bezpečí odbaví kolem 450 hovorů denně, na dalších 1000 volajících se nedostane. I z těchto důvodů bylo zavedeno emailové poradenství a chat. V psané formě se děti pouštějí do těžších hlubších témat, jako je například sexuální zneužívání.

V tom, jaké problémy řeší chlapci nebo dívky není rozdíl. Například u sebepoškozování, které je momentálně pro Linku bezpečí velmi aktuální, se ukázalo, že ho řeší ve stejné míře obě pohlaví. Sebepoškozování je ve společnosti stále spíše tabu. Kateřina Lišková k tomu říká: „My jsme si řekli, že je načase to téma zvednout, protože opravdu velmi narůstá mezi dětmi. Chtěli jsme na toto téma upozornit. Uspořádali jsme také odbornou konferenci. Víme, že děti, které se rozhodnou pomoc vyhledat, jsou jen špička ledovce.“ V rozhovoru také rozebírá, jak poznat, že se vaše dítě sebepoškozuje nebo co to pro vás, jako pro rodiče vlastně v tu chvíli znamená.

Linka bezpečí má dnes také anonymní rodičovskou linku, která je zpoplatněna, ale je také anonymní. Vznikla proto, že na linku pro děti často volali dospělí, kteří se chtěli poradit o problémech svých potomků.

Sdružením Linka bezpečí na telefonním čísle 116 111 je bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti a mladistvé. Je v provozu 24 hodin denně po celý rok a je dostupná z celé České republiky zdarma jak z pevné linky, tak i z mobilních telefonů. 

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>