Video placeholde

Kněz Heryán: Otec se kvůli mé emigraci utrápil, systém v Česku je proti dobru, je třeba se mu postavit

Tajné teologické studium, skrývání před komunisty i rodinou a emigrace. Římskokatolický kněz a salesián Ladislav Heryán toho má za sebou hodně a umí o víře a Bohu mluvit neuvěřitelně poutavě. Tvrdí, že právě dnes má člověku co dát. Nesouhlasí s názory kardinála Duky a aktivně se účastní demonstrací.

Heryán ve víře žil od dětství, něco jako dotek Boha, jeho přítomnost ale ucítil při přijímačkách na střední školu. Svůj velmi silný zážitek otevřeně popisuje, stejně jako těžké chvíle, které mu v dalších letech jeho aktivity způsobovaly. Dostal se mezi salesiány, nemohl o tom ale mluvit ani se svou rodinou. V rozhovoru opakovaně zmiňuje poslání, která mu prý Bůh dal.

Jedním z nich bylo i zapojení do misie v Africe, kvůli které Heryán emigroval. V rozhovoru velmi osobně přibližuje loučení s otcem, který nic netušil a pak se prý kvůli jeho emigraci utrápil a zemřel. Heryán staví vedle lítosti, kterou cítí, právě ono boží poslání. Po jeho emigraci StB jeho rodinu šikanovala. Do Československa se vrátil až na otcův pohřeb. Do misie přitom nakonec nevstoupil, ale po studiu v Římě a kněžském svěcení se vrátil domů.

Heryánova matka se o něj bojí i dnes. Prý kvůli demonstracím, na které chodí. Kněz tvrdí, že lidé mají pořád v sobě strach z dob komunismu, že „ty nahoře“ vlastně vnímají stejně. Mentalita lidí se nezměnila. Protestování a demonstrování je ale podle něj teď něco jako křesťanská povinnost.

Jakou roli teď hraje víra v životě člověka? Co mu může dát a jak by se měla změnit církev i vnímání Bible? Jak Ladislav Heryán vzpomíná na komunismus? Co se od té doby změnilo a co je naopak stále stejné? A skutečně lidé volí třeba Andreje Babiše proto, že se ho bojí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>