Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek.

Vládní krize? Nešlo jen o atentát na dvě strany vládní koalice, ale politiku jako takovou, říká Petr Hájek. Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Mediální podfuk: Dopis velvyslanců k pochodu homosexuálů nebyl reakcí na výroky Petra Hájka

Velké pozdvižení u prezidenta Václava Klause, na ministerstvu zahraničí, ale i u dalších lidí vyvolal dopis 13 velvyslanců akreditovaných v Praze, ve kterém vyjádřili podporu pochodu gayů a leseb v Praze. Jenže dopis začal vznikat již před měsícem a nebyl reakcí na slova vicekancléře Pražského hradu Petra Hájka, jak tvrdí některá média. Reflexu to potvrdilo několik diplomatických zdrojů.

Pořadatelé akce homosexuálů Prague Pride požádali některé ambasády, které sídlí v Praze, o podporu. Té se jim nakonec od některých dostalo, ale trvalo několik týdnů, než úřady velvyslanectví shromáždily podpisy. V pátek 5. srpna dopis skutečně odešel. Není v něm ovšem jediné slovo, které by se týkalo výroků vicekancléře Petra Hájka, které vyslovil na adresu pochodu homosexuálů (Hájkovo stanovisko se poprvé objevilo na internetových Parlamentních listech ve čtvrtek 4. srpna). Velvyslanci v dopise ani nemohli na Hájka reagovat, protože text jejich prohlášení byl hotový už před publikováním jeho výroků.

 

Dopis velvyslancůDopis velvyslanců|archiv autora

 

Jenže některá média dala dopis velvyslanců a výroky Petra Hájka do souvislosti, jako by se jednalo o přímou reakci na slova vicekancléře. Toho využila i lobby, která akci Prague Pride podporovala.

 

 

V sobotu 6. srpna pak reagoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (reakci najdete na www.mzv.cz), který dopis ambasadorů považoval za „zbytný krok“ a tvrdil, že kolem dopisu „se vyvinula nešťastná diskuze, která budí dojem zasahování do vnitřních záležitostí Česka“. Za zásah to považoval i prezident Klaus (čtěte na www.klaus.cz), který v pondělí 8. srpna označil dopis za „bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje“. Přitom takřka identické dopisy s „podporou“ rozesílají k podobným pochodům i čeští velvyslanci v cizině.

Nakonec se ještě ukázalo, že někteří velvyslanci v Praze jsou podepsáni pod dopisem, který předtím vůbec nečetli. Podle informací Reflexu se například jedná o ambasadora Rakouska Ferdinanda Trauttmansdorffa.

Od dopisu velvyslanců k naprostému mediálnímu zjednodušení byl po vyjádření Petra Hájka ale už jen krok. A ten krok některá česká média udělala, přestože nešlo o žádnou přímou reakci na slova vicekancléře.