Martin Barták

Martin Barták Zdroj: Michal Sváček/MF DNES/Profimedia.cz

Elitní expolicista a exministr dělají pro miliardáře Chrenka. Proč je to problém?

Libor Vrba, bývalý šéf protikorupční policie, a Martin Barták, exministr obrany, pracují pro miliardáře Tomáše Chrenka, jenž kromě jiného podniká v ocelářství či zdravotnictví. Podle některých médií je to skandál. Jaké pro to ale existují důkazy?

 

Odchod elitního expolicisty Vrby (ve státní funkci skončil jen před čtyřmi měsíci) do soukromého sektoru považují někteří politici za velmi problematický, protože prý může dojít ke střetu zájmů. Proč tedy politici a poslanci léta nedělají nic proti tomu, aby tomu tak být nemohlo? Proč stát podobným lidem něco nenabídne? To přece není problém Vrby a Chrenka.

 

U bývalých politiků je ta otázka ještě komplikovanější. Ve světě je naprosto běžné (například v USA, ve Švédsku, Nizozemsku), že člověk přejde z některé firmy do politiky a pak se zase vrátí do jiné firmy. Nebývá to větší problém. Důvod, proč by Martin Barták nemohl pracovat pro Chrenka, neexistuje.

 

 

Problém je v této kauze úplně jinde. Vrba velel protikorupční policii v době, když měla vyšetřovat Bartáka kvůli předraženým armádním zakázkám. Udělala to? Pokud ano, jak?

 

Dalším, a to naprosto obrovským selháním českých vyšetřujících institucí, je, že jednání o státních zbrojních zakázkách se opakovaně zúčastnil lobbista Marek Dalík, přítel expremiéra Mirka Topolánka. A to v době, kdy byl Barták ministrem. Co u těch jednání soukromník Dalík dělal? Koho zastupoval? Je to naprosto skandální, ale co se v tomto případě děje, nevíme.

 

 

A další pozoruhodná věc. Když někdo Bartákovi vyčítá, že dělá pro Chrenka, měl by se podívat i na bývalého amerického velvyslance v Česku Williama J. Cabanisse. Ten obvinil Bartáka, že si v případě nákupu vozidel Tatra řekl o úplatek. Jenže právě Cabaniss se stal po svém velvyslancování šéfem dozorčí rady kopřivnické Tatry. Pokud vyčítá něco Bartákovi, tak by měl vyčítat střet zájmů i Cabanissovi. Jenže to nikdo nedělá.