Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Věci veřejné se mohou zasloužit o stát - pokud se okamžitě rozpustí

Po víkendovém sjezdu Věcí veřejných jsme od strany, která má momentálně v průzkumech podporu méně než pěti procent voličů, zaslechli mnoho siláckých prohlášení.

 

„Z nás si nikdo legraci dělat nebude", „Vy si vůbec neuvědomujete, že my vás můžeme potopit a vy nás potřebujete" – to bylo tak nějak obecné vyznění toho, co VV pouštěly po svém víkendovém mejdanu do světa.

 

 

Skutečně bychom si z Věcí veřejných neměli dělat legraci. Stejně jako si nemáme dělat si legraci třeba z někoho duševně zpozdilého. (Mezi námi, pokud někdo dokázal vytáhnout do nejvyšší politiky Kristýnu Kočí, duševně zpozdilý být nevyhnutelně musí). Ale na druhou stranu - Věci veřejné berou vážně už jen členové Věcí veřejných. Strana si může říkat, že chce ministerstev kolik chce a žvanit o potírání korupce horem dolem (nic jiného zatím ostatně stran korupce nepředvedla), ale smutnou pravdou je, že hvězdná hodina Věcí veřejných uplynula. Doba, kdy tahle strana více či méně komických figur ještě měla šanci něco dokázat a někoho oslovit, je prostě pryč a čím dříve si to její vedení uvědomí, tím lépe.

 

 

Pohled na celou "reformní vládu" je dnes vrcholně trapný, ale Věci veřejné, které se v politickém spektáklu momentálně zoufale motají sem a tam a jejich členové blábolí nahodilé nesmysly (ano, tak nějak vypadá stav opilosti mocí) jsou tím nejtrapnějším v programu. Vít Bárta a jeho suita nicméně mají jedinečnou šanci naplnit řeči o státotvornosti, kterými se jejich malý majitel občas rád ohání. Pokud by se Věci veřejné okamžitě rozpustily, pravděpodobně by to současnou vládu shodilo a trapná hra na „reformní vládu" by mohla skončit. Pokud to s Českou republikou myslí Vít Bárta tak dobře, jak tvrdí, už na tom určitě pracuje...