Dalík, Topolánek

Dalík, Topolánek Zdroj: Dan Materna/MF DNES/Profimedia.cz

Lobbista Dalík je ještě levný, buďme rádi, že ho máme

Korektnost, skromnost a finanční uměřenost Marka Dalíka se v úplnosti obrátila proti němu. Za to, že si žádal provizi někde u spodní představitelné hranice, ho nyní vláčejí tiskem jako úplatkáře!

 

Marek Dalík je zcela oficiálně lobbistou, tedy člověkem, který se živí tím, že sice sám nic nedělá, ale za provizi k sobě propojí dva správné lidi, co spolu z nějakých důvodů nemohou jednat přímo, a ti spolu pak udělají nějaký kšeft za veřejné peníze a jeho jako zprostředkovatele za to odmění. Provize se obvykle určuje v procentech z objemu kšeftu a činí v českých poměrech mezi třemi a dvaceti procenty. Je samozřejmé, že ten, kdo provizi získá, z peněz vyplatí i další, které ke kšeftu potřeboval - tedy především toho, kdo podepsal, že se vydají ty státní peníze.

 

 

Pandury se koupily za částku přesahující šestnáct miliard a Dalík žádal vyplatit provizi necelých půl miliardy korun. Ať to po čítám, jak to počítám, pořád mi vychází, že je to někde kolem tří procent objemu obchodu, a že tedy Marek Dalík se pohyboval někde na spodní hranici v Čechách obvyklé částky. Media by mu proto mohla děkovat, protože kdyby si jiný zprostředkující lobbista řekl také obvyklých dvacet procent, mohly ty Pandury vyjít daňového poplatníka ještě o tři miliardy dráž.

 

Ergo kladívko: Marek Dalík se svou nízkou provizí významně zasloužil o úspory v české armádě a měl by dostat vysoké vojenské vyznamenání.