Naiře je 46 let. „Polovinu života strávila v polském cirkusu. Ve vztahu k ostatním slonům s ní byl problém. Vždycky byla spíš samotářka. Ale s lidmi vychází skvěle. Je krotká, inteligentní a vůbec je to takový náš miláček,“ vysvětluje Jiří Berousek. „Jakmile získá pocit, že je někdo hloupější než ona, začne mu dělat naschvály. Stačí nový ošetřovatel a hned mu cloumá žebříkem.“

Naiře je 46 let. „Polovinu života strávila v polském cirkusu. Ve vztahu k ostatním slonům s ní byl problém. Vždycky byla spíš samotářka. Ale s lidmi vychází skvěle. Je krotká, inteligentní a vůbec je to takový náš miláček,“ vysvětluje Jiří Berousek. „Jakmile získá pocit, že je někdo hloupější než ona, začne mu dělat naschvály. Stačí nový ošetřovatel a hned mu cloumá žebříkem.“ Zdroj: František Ortmann

Minizebu jménem Nero pochází z vyškovské zoo, vedle něj (vpravo) skotský náhorní skot Johny. „Kdybych Johnyho nekoupil na inzerát, šel by do měsíce na porážku,“ říká majitel cirkusu.
Sára (vpravo) je dromedár a narodila se v Belgii. Je jí sedm. Matka velblouda dvouhrbého Džafara k nám přijela z Kazachstánu. Také ona se chystala na porážku. Do České republiky tehdy dorazilo třicet takových velbloudů.
Za chvíli začíná odpolední vystoupení
Cirkus patří k pražské Letné stejně neodmyslitelně jako fotbal na Spartě. Samozřejmě, může se to někomu nelíbit, ale oboje je součástí zdejšího genia loci.
Zebry César, Rocky a Sony pocházejí ze zoo. Další samice čeká každou chvíli mládě.
10
Fotogalerie

Cirkus vs. aktivisté

Ochranářské kampaně bývají trapné, momentální tažení proti Národnímu cirkusu originál Berousek ovšem překonává všechna očekávání. Nejenže aktivisté protestují proti týrání divokých slonů, kteří nejsou divocí – a už vůbec je nikdo netýrá. Především útočí na tradiční český cirkus kvůli člověku, jenž má stejné příjmení a letos v létě ho policie obvinila ze zabíjení tygrů na maso, avšak s majitelem cirkusu Berousek nemá vůbec nic společného.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!