Ženský plážový volejbal
Ženský plážový volejbal
Ženy musí mít bikiny i na plážovou házenou.
Za tyto šortky dostaly norské házenkářky pokutu.
Ženský plážový volejbal
57
Fotogalerie

Sport nebo porno? Část olympioniček se bouří proti bikinám. Takto prý vypadají polonahé mokré vydry

Kauza bikin a dvojího standardu oblékání hýbe sportovním světem. Stále více sportovkyním vadí, že jim federace nařizuje, v čem musí závodit a jejich oděvy narozdíl od mužských protějšků ukazují podstatně „více kůže“. Například současný britský premiér Boris Johnson se nad polonahými beachvolejbalistkama rozplýval slovy: „Třpytí se jako mokré vydry…Za nedodržení dress codu jim však od svazů, které jsou z velké části řízené muži, hrozí pokuty.

Zatímco muži mohou hrát plážové sporty v tílku a dlouhých šortkách, jejich ženské protějšky mají dovolenou jen přiléhavou sportovní podprsenku a spodek, který by neměl být po boku delší jak 10 cm. Neuspěje tak ani argument, že plážový sport by se měl hrát v plážovém outfitu, protože málokterý muž by se na písku u moře promenádoval takto zahalený. A sportovkyním tato sexualizace jejich odvětví začíná logicky vadit čím dál více.

Nepřidávají tomu ani výroky některých vrcholných politiků. Například současný britský premiér Boris Johnson se ještě jako londýnský starosta nad polonahými beachvolejbalistkama rozplýval slovy: „Třpytí se jako mokré vydry… je to celé šíleně krásné.“ Ženy by ale mnohem raději byly vnímány pro své profesionální přednosti a reálně závodily v tom, v čem i trénují a je to pro ně pohodlnější. Bikiny je totiž omezují v plném pohybu, protože se bojí, že při ostřejším manévru ukážou víc, než by chtěly. A navíc si v nich přijdou nahé a jako sexuální objekty. Podle expertů je však právě snaha zaujmout mužské publikum a tím i lukrativní sponzory důvod, proč federace na bikinách trvají a navzdory stížnostem hráček se nemají ke změně.

Norské plážové házenkářky se proto nedávno proti tomuto nařízení vzepřely na Mistrovství Evropy nastoupily v elastických šortkách, za což od organizátorů obržely pokutu pokutu 1500 eur (38 tisíc Kč). Podle sportovkyň jim dokonce vyhrožovali, že je z turnaje kvůli tomu vyloučí úplně. Házenkářkám se ale dostalo i mnoho podpory a například zpěvačka Pink nabídla, že za ně pokutu zaplatí. Oficiální podpora nejvyšších sportovních organizací a rovnoprávnost s muži je však zatím v nedohlednu.