Japonci v internační táborech si oblíbili plážový volejbal.

Japonci v internační táborech si oblíbili plážový volejbal. Zdroj: Library of Congress

Japonci v internační táborech si oblíbili plážový volejbal.
Japonci v internační táborech si oblíbili plážový volejbal.
Japonci v internační táborech si oblíbili plážový volejbal.
Internační tábor v Manzanaru.
Internační tábor v Manzanaru.
34
Fotogalerie

Plážový volejbal na unikátních snímcích z internačního tábora pro Japonce v USA

Do Ameriky přišli za svobodou a lepším životem, po vypuknutí druhé světové války ale japonští přistěhovalci upadli v nemilost. Přes 100 tisíc jich bylo nuceno opustit své domovy a živnosti, aby následně skončili v internačních táborech. Tam panovaly spartanské podmínky, Japonci se ale snažili povzbudit svého ducha alespoň sportem. A k jejich oblíbeným týmovým aktivitám patřil mimo jiné i plážový volejbal, jak dokládají dobové fotografie.

Strach z Japonců v USA zavládl po šokujícím útoku na Pearl Harbor na konci roku 1941. Americká vláda následně nabyla přesvědčení, že by lidé japonského původu mohli v době války napomáhat nepříteli – Japonskému císařství a rozhodla se je proto internovat. Do táborů ve vnitrozemí USA bylo přesunuto až 120 000 obyvatel, většina z nich však byli paradoxně občané USA, kteří se v zemi již narodili.

V narychlo postavených táborech daleko od civilizace panovaly kolikrát hrůzné podmínky. Nebylo výjimkou, že prostor pro čtyři lidi obývalo až 25 jedinců. Na jednoho lékaře připadalo více než 1000 lidí, dětem chyběly učebnice a rozpočet na jídlo činil jen kolem 45 centů na hlavu, takže často docházelo k otravám.

Ačkoli život v táborech byl velmi obtížný, japonští Američané vytvořili mnoho různých sportovních týmů, včetně baseballových a fotbalových. Oblíbili si také plážový volejbal, který tou dobou po Velkou hospodářskou krizí a válkou zdecimovaném světě nabýval na popularitě díky své finanční nenáročnosti. Během následujících desetiletí se ze „zábavy chudých“ stal vrcholový sport, v němž se od roku 1996 závodí i na olympiádě a výjimkou nebudou ani LOH v Tokiu 2021.

Sledujte počínání českých volejbalistů na olympijských hrách. Informace ze zákulisí naleznete ZDE.