Václav Havel na svém oblíbeném trutnovském hudebním festivalu. S manželkou Dagmar a Martinem Věchetem.

Václav Havel na svém oblíbeném trutnovském hudebním festivalu. S manželkou Dagmar a Martinem Věchetem. Zdroj: ČTK

TrutnOff je nepřenositelný, přestože pořadatelé tvrdí opak. Odkaz slavného festivalu ovládl chladný kalkul

Festival Trutnov Open Air (později TrutnOff) byl legendární akcí. Mezi všemi hudebními festivaly v zemi vynikal nezaměnitelnou atmosférou, neuchopitelnou dramaturgií, ale i společenským přesahem. Akci, která vyrostla na základech undergroundu a nesmiřitelném protestu vůči komunistům, vyjadřoval podporu a přízeň Václav Havel i přední disidenti. Pak to s ní před několika lety začalo jít z kopce, ubývali jí návštěvníci, program byl stále horší a horší a naposledy se v tradičním čase a na obvyklém místě Na bojišti festival konal před čtyřmi lety. Letos ho prý čeká velký comeback.

Nebude však v Trutnově, ale v Brně, a proto se akce přejmenovala na „TrutnOff BrnoON“. Zlatý oči! Není to žádné pokračování slavné akce, ale cynický a chladný kalkul Martina Věcheta a jeho pořadatelského týmu s duší lidí, kteří do podhůří Krkonoš léta letoucí jezdili, vždy festival prožívali úplně jinak než všechny ostatní hudební akce.

Onen chladný kalkul spočívá v několika rovinách. Věchet opakovaně a jako kolovrátek tvrdí, že jeho festival z Bojiště byl vypuzen nepřátelskou politikou města Trutnov a tím, že pozemky okolo areálu byly určeny k zástavbě. Pravdou přitom je, že má ve městě pověst provokatéra a chronického kverulanta, který není ochoten a schopen se s nikým dohodnout. Nejen s dlouholetým starostou Ivanem Adamcem. Ale nebyl tak schopen učinit ani s novými provozovateli festivalového areálu. Toto místo totiž nezaniklo (ani jeho okolí není zastavěné). Naopak stále funguje a koná se v něm nejen během jara, léta i podzimu řada akcí. Mohl se tam konat i Věchetův festival. Kdyby on chtěl. Jenže zřejmě nechce.

Druhým Věchetovým chladným kalkulem je odkaz na undergroundovou minulost a přízeň Václava Havla. Tu mu nikdo nikdy nebral, ale ta se vždy vázala jen a pouze na akci v tomto prostředí. Bylo to i logické vzhledem ke skutečnosti, že trutnovská akce se hlásila k odkazu místopisně nedalekého rozehnaného festivalu z roku 1987 a především blízkosti legendárního Havlova Hrádečku. Snaha propojit tyto atributy s novým místem pro konání festivalu kdesi u Brna je pouze cynickým brnkáním na nitra lidí, pro které trutnovský festival byl vždy srdeční záležitostí.

Martin Věchet to s vybranými novináři vždy uměl. Díky jejich článkům a reportážím se mu podařilo vykreslit sebe (a celý festival) jako oběť zvůle místní radnice. Trutnovský starosta Adamec přitom opakovaně prohlásil, že o festival stojí a ve městě vítá, protože je vzpruhou pro místní ekonomiku a živnostníky.

Ale zpět k přesunu akce. Podle tiskových zpráv, které Martin Věchet rozesílá, se festival uskuteční v srpnu kdesi v Brně. To je nepochybně dobrá zpráva pro milovníky kultury, a to nejen z jižní Moravy a její metropole. Přesto by mělo zaznít, že půjde o zcela novou akci a nelze ji jakkoliv a ničím připodobňovat nebo připoutávat k festivalům, které se konaly v Trutnově od roku 1990. Zkrátka proto, že Trutnov Open Air byla originální akce spjatá s konkrétním místem, lidmi a myšlenkou. A tyto atributy jsou nepřenositelné. Zkrátka TrutnOff je mrtev. Vzpomínky zůstanou. Ale BrnoON je nová kapitola úplně nové knihy a úplně nového festivalu.