Obálka Conana z Cimérie.

Obálka Conana z Cimérie. Zdroj: Archiv nakladatelství Comics Centrum

Conan.
Druhý kolosální svazek příběhů známého barbara, které v České republice dosud nevyšly.
Kniha volně navazuje na příběhy z předchozího Kolosálního Conana.
Opět se jedná o adaptaci několika původních povídek Roberta E. Howarda, které byly podle jeho poznámek rozvedeny a vytvořily tak jeden velký, chronologicky propojený celek.
Svazek obsahuje kompletní sérii Conan z Cimerie nakladatelství Dark Horse – sešity č. 0–25.
5
Fotogalerie

Ať je život krátký a veselý! Nový komiksový barbar Conan je zase limitní

Kolosálního Conana, který vyšel v roce 2015, se stala klasika české komiksové burzy. Tehdejších cca 800 výtisků stačilo k tomu, aby se jeho cena do čtyř let od vydání stala šílenější než jakýkoli z temných mágů, s nimiž hrdinný barbar kdy bojoval. Nyní je tu přímé pokračování s názvem Kolosální Conan z Cimérie. Co vás v něm čeká?

S obřími knihami s Conanem je to těžké. Jsou jen na objednávku a musejí se zaplatit předem, o čemž jsme vás informovali. Pokud jste svého barbara nestihli zakoupit, budete mít teď ještě pár měsíců příležitost u těch pár knihkupců, kteří si jej také předobjednali. Sice za víc, ale ta možnost tu pořád je. Vyšel také v nákladu asi o 300 kusů vyšším než jeho předchůdce.

Conan je v Evropě volný!

Na stranu druhou má oproti prvnímu dílu, který měl 1264 stran, jen poloviční obsah – barbaří radovánky si užijete na 640 stránkách. To znamená, že v knize naleznete 26 sešitů komiksu, který původně vydalo vydavatelství Dark Horse (2008-2010); ještě předtím, než se Conan v USA dostal právně pod vydavatelství Marvel.

S licencemi na Howardovo dílo je to vůbec zajímavé – zatímco v USA může vydavatel vlastnit práva na postavu, v Evropě je to jiné. R. E. Howard totiž zemřel v roce 1936, což znamená, že od jeho smrti uběhlo více než sedmdesát let, a tak může jeho dílo vydávat bezplatně kdokoli. Zároveň může kdokoli napsat příběh s Conanem v hlavní roli a vše je v pořádku.

I díky tomu vychází Conanovy komiksy právě nyní také ve francouzském vydavatelství Glénat, které postupně zpracovává klasické Howardovy příběhy. A teď už je to zajímavé, protože jak Dark Horse, tak Glénat sáhli mj. po povídce Černý kolos a obě verze již máme k dispozici česky (díky nakladatelství Argo). Francouzská adaptace je omezena jediným albem o 54 stránkách, Dark Horse mu věnuje hned šest sešitů, takže příběh je rozpracován detailněji a pevněji se drží originálu. Francouzská edice je zase o něco údernější.

Příliš měkký scenárista

Koncept je zkrátka odlišný. Zatímco francouzská produkce bere každý příběh jako samostatné dílo, které kreslí jeden výtvarník a adaptuje jeden scenárista, americká produkce se snaží Conanovy původní příběhy pospojovat a přidává nepůvodní pasáže, jakýsi amalgám scenáristy Timothyho Trumana, který se snaží vyrovnat s Howardovým odkazem. A víceméně se mu to daří, i když na syrovost původních příběhů je občas poněkud měkký.

Za zmínku stojí část výtvarná. Mimo jiné jsou autory kreseb také dvě legendy – Richard Corben a Joe Kubert, který zesnul v roce 2012. Kubert pracoval pouze na jednom sešitu, ale Corben odvyprávěl v šesti sešitech příběh Conanova děda. Jeho linka je nezaměnitelná a účast na Conanovi potěší každého fandu do komiksů.

Co dodat? Snad jen že část textů ještě stihl přeložit Jan Kantůrek, který Conana pro Česko jako první objevil a začal již v 80. letech překládat, o čemž se více dočtete v rozhovoru s ním. Comics Centrum knihu vypravilo velkolepě a kdo má rád řinčení mečů a vyděšený řev nepřátel, přijde si opět na své.