Inscenace divadelní hry Oliviera Sylvestra La loi de la gravité (Zákon gravitace) na festivalu Les Francophonies v Limousinu

Inscenace divadelní hry Oliviera Sylvestra La loi de la gravité (Zákon gravitace) na festivalu Les Francophonies v Limousinu Zdroj: Christophe Pean

Pátý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu se koná od 10. do 12. května v pražském Studiu ALTA
Inscenace divadelní hry Oliviera Sylvestra La loi de la gravité (Zákon gravitace) na festivalu Les Francophonies v Limousinu
Kanadský dramatik Olivier Sylvestre dorazí na festival francouzského divadla Sněz tu žábu
Inscenace Timon/Titus francouzského souboru Collectif OS'O je hlavním hostem pátého ročníku festivalu Sněz tu žábu
Inscenace divadelní hry Oliviera Sylvestra La loi de la gravité (Zákon gravitace) na festivalu Les Francophonies v Limousinu
13
Fotogalerie

Kanadský dramatik míří do Prahy: Odsoudit hru o transgenderu pro teenagery? Absence empatie

Poprvé se proslavil divadelní hrou o mladíkovi, který při přechodu do dospělosti prožívá krizi hodnot a únik hledá i v drogách, v dalším textu zachytil hledání sexuální identity čtrnáctileté dívky a chlapce, jež jsou uzavřeni ve svých tělech i společnosti svázané předsudky. Kanadský dramatik a spisovatel Olivier Sylvestre teď míří do Prahy, kde bude jeho nová hra Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí představena na festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu.

Složitá témata, která oceňovaný dramatik ve svých textech otevírá, se v Česku v přístupu k mladým či dětským divákům příliš nenosí. Hra o transgenderu pro teenagery La loi de la gravité (Zákon gravitace), která se hrála v Kanadě i ve Francii, by si nejspíš od části veřejnosti a politiků vysloužila nálepku módní neomarxistické propagandy.

„A jéje… Ti, kteří tohle tvrdí, buď mají politickou agendu, nebo zásadním způsobem postrádají empatii,“ reaguje Olivier Sylvestre v rozhovoru pro web Sněz tu žábu. „Je jednoduché něco odsoudit, když se nás to nedotýká osobně… dokud se to nedotkne někoho, koho máme rádi… nebo nás samých, ale jen tajně!“ přemítá 38letý autor, který vedle psaní pro divadlo vystudoval i kriminologii.

Podle něho jsou podobné otázky palčivější, než kdy dřív, a to nejen pro dospívající. „I když to je věk, kdy jsou tyto otázky nejnaléhavější a nejvíce nás zasahují. Ve 14, 15, 16, 17 letech začne být naléhavé muset se vymezit na všech rovinách: sexuálně, genderově, romanticky, profesně… Ty otázky přicházejí mnohem dříve, ale v této době dosahují svého vrcholu a mohou způsobit hodně utrpení,“ upozorňuje Sylvestre.

Neomarxistické spiknutí? Jsem připravený debatovat!

Rodák z kanadského Lavalu by byl rád, kdyby jeho hry pomohly posunout uvažování „více směrem k porozumění a otevřenosti“ a připomíná, že 50 procent trans osob se už pokusilo o sebevraždu. „Jestli mohou pomoci byť jen jedinému člověku, který všechno toto prožívá jako drama… Neznám statistiky pro LGBT, ale určitě je to také stále ještě příliš mnoho, zvlášť v homofobních a tradičních kulturách – tak bude můj úkol splněn,“ popisuje autor a dodává: „Pozvěme ty, kdo věří na neomarxistické spiknutí na čtení mé hry, jsem připravený s nimi o tom debatovat!“

Na pátém ročníku festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu (10. – 12. května, Studio ALTA) bude představena Sylvestrova hra Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí. Poetická retro komedie o dospívání a někdy překvapivých prvních sexuálních zkušenostech je prý hodně autobiografická, ale zároveň si také díky poetickému jazyku drží odstup od současné reality.

„Doufám, že to publiku napomáhá nevidět v tom příliš znepokojující ‚zrcadlo‘, že mu to umožňuje zasmát se a dojmout a moci nad tím přemýšlet později, o samotě,“ popisuje Sylvestre text, který poprvé v češtině zrežíruje Jiří Hajdyla a ve scénické skice si teenagery zahrají Václav Rašilov, Gabriela Pyšná a Martin Dusbaba.

Dluh EU i Shakespearovi

Olivier Sylvestre se také zúčastní festivalové diskuze, kde budou pozvaní čeští a francouzští dramatici a odborníci řešit právě teenagerské postavy v dramatických textech pro dospělé.

Hlavním hostem festivalu je pak oceňovaná insvenace Timon/Titus. V ní se mladý autorský kolektiv Collectif OS’O svérázně zabývá tématem dluhu: ať už se jedná o finanční krizi v EU nebo napjaté emoce s prarodiči, dluh ale vzniká i vůči Shakespearovi, po jehož dvou hrách se inscenace jmenuje.

Kompletní program festivalu Sněz tu žábu najdete zde »
Všechny akce jsou tlumočené nebo s titulky a přístupné v češtině i ve francouzštině.