Obálka Komiksové filozofie

Obálka Komiksové filozofie Zdroj: Archiv nakladatelství Pragma

Mnohdy neprůchodné myšlenkové systémy se vám rozvinou v dlani a probudí zájem o to, jak se západní civilizace vyvíjela až do současnosti
Ukázka z Komiksové filozofie
Dvojice autorů nás v tomto komiksu provádí dějinami filozofie, podle nakladatele vtipným a svižným způsobem
Myšlenky západních velikánů se zde otevírají úplně pro každého a zbavují nás strachu z velkých jmen jako Platon, Aristoteles, Descartes nebo Nietzsche
Komiksová filozofie
6
Fotogalerie

Jak nacpat celou západní filozofii do jednoho komiksu?

Naučné komiksy jsou v Česku populární, zejména proto, že těch opravdu dobrých není příliš mnoho ani ve světě, a tak je o každý nový značný zájem. Nakladatelství Pragma teď přichází s Komiksovou filozofií Američanů Michaela F. Pattona a Kevina Cannona, který komiks i nakreslil. V šesti kapitolách tu podávají stručný úvod do dějin filozofie, ve kterých se potkáte s mnoha známými jmény.

Nejdříve si připomeňme, o čem všem se v češtině můžeme dočíst v komiksu. Asi nejrozsáhlejším dílem je Komiksová historie světa a Komiksová historie moderního světa od Larryho Gonicka. Celkem pět knih pojednávajících o historii lidstva. Velice úspěšný byl Ekonomix Michaela Goodwina s podtitulem Jak funguje (a nefunguje) ekonomika. Z oboru filozofie pak roku 2006 česky vyšel komiks Filozofie od Richarda Osborna (a posléze od téhož autora Východní filozofie), a to v edici Seznamte se... nakladatelství Portál, které též samostatně vydalo do komiksů převedené myšlenky několika filozofů (Nietzsche, Jung aj.).

Vplout do řeky filozofie

Výtečný byl i řecký Logikomiks, hledání absolutní pravdy Apostolose Doxiadise, který se zaměřoval zejména na práci Bertranda Russella a Ludwiga Wittgensteina. Z přírodních věd připomeňme Záhady kvantového světa Thibaulta Damoura, který představí nejen nejdůležitější myšlenky kvantové teorie, ale také s nimi spojené fyziky.

Komiksová filozofie má obdobný rámec. Průvodcem čtenáře je řecký filozof Hérakleitos, jenž hned na začátku čtenáři jemně naznačí, že určitě slyšel, že filozofie znamená lásku k vědění, ale celé je to trochu složitější. Velice rychle se dostane k pojmu „řeka filozofie“, nasedne do kánoe a vypluje po ní vstříc vědění. Po nastínění časové osy a jmen, s nimiž se v komiksu setkáme, představí šest kapitol, jimiž se bude zabývat.

A je to docela jízda

Jde o logiku, vnímání, mysl, svobodnou vůli, boha a etiku. Jednoduché rozvržení, které může dost ulehčit život každého středoškoláka, jenž není s to spojit si to množství probírané látky a jmen s něčím konkrétnějším. Takto stanovené pojmy pak komiks reprezentuje na mapě řeky, kterou musí – s množstvím slepých ramen a odboček – Hérakleitos proplout. A je to docela jízda.

Vměstnat tolik pojmů a jmen do 170 stránek komiksu, aby všechno dávalo smysl a dalo se pochopit, je úctyhodný výkon. Nedá se očekávat, že po přečtení tohoto dílka bude moci výše zmíněný student složit maturitu ze ZSV, ale rozhodně mu to pomůže setřídit si, co už ví. A něco nového zcela jistě také přibude.

Protáhlé tváře mýlících se velikánů

V žádném případě ale nejde o neutrální výklad dějin filozofie. Patton neváhá vyvracet představované myšlenky dávných filozofů za využití moderních poznatků – Hérakleitos, ač nejstarší ze všech, má naštěstí nastudováno a ví, co se kde šustlo v posledních 2500 letech, a to nejen ve filozofii, ale i v přírodních vědách! Protáhlé tváře a brekot mýlících se velikánů filozofie – to jsou obrázky, které vám utkvějí ještě dlouho po dočtení.

Teze a antiteze, které díky zvolenému způsobu vyprávění mohou klást přímo ti, kdo je vymysleli, jsou vlastně nejzábavnější na celém komiksu. Autoři z pochopitelných důvodů rezignovali na časovou kontinuitu. Řeka teče krajinou, kde žijí všichni západní filozofové v jediném okamžiku, a tudíž spolu mohou diskutovat. Pro komiks rozhodně užitečně zvolený rámec.

Autoři se snaží přijít i s nejrůznějšími špílci, které mají textu odlehčit. Ne vždy se jim to podaří, filozofický humor je evidentně suchý i přes celou slavnou řeku filozofie, ale tu a tam se určitě pousmějete. Celkově jde o jeden z těch komiksů, ke kterým se dá vracet, a to nejen pokud jste vášnivými filozofy amatéry.