Nové londýnské metro na BBC/ČT2.

Nové londýnské metro na BBC/ČT2. Zdroj: Crossrail/BBC

Nové londýnské metro na BBC/ČT2.
Nové londýnské metro na BBC/ČT2.
Nové londýnské metro na BBC/ČT2.
Nové londýnské metro na BBC/ČT2.
Nové londýnské metro na BBC/ČT2.
8
Fotogalerie

Dokument BBC na ČT2: Nové londýnské metro metr po metru

Milovníci Londýna, fandové do hromadné dopravy, inženýři, stavitelé, sběratelé modelů stavebních strojů! ČT2 pro vás od 4. dubna vysílá zajímavý třídílný dokumentární cyklus o stavbě nové trasy londýnského metra. Celkem tři hodiny plné čísel, statistik a podzemních kuriozit ve „veřejnoprávním“, tedy malinko suchém stylu BBC, která sérii Londýnské metro pod originálním názvem The Fifteen Billion Pound Railway poprvé odvysílala před necelými dvěma lety.

Jezdíte-li metrem v metropolích, jistě si nesmírně považujete toho pražského: je moderní, přehledné, logicky uspořádané, nepoddimenzované, bezpečné a čisté. S krtkem londýnským (o newyorském nebo našlapaném tokijském ani nemluvě) je to trochu komplikovanější: 270 stanicemi projede na trasách dlouhých celkem 400 km přes miliardu pasažérů ročně. Některé z až 150 let starých tras v centrálních stanicích praskají ve švech – a proto se po téměř půlstoletí od otevření dosud nejmladší Jubilee Line staví trasa nová. Bude se jmenovat Crossrail, otevřít se má roku 2018, povede z Readingu přes letiště Heathrow (aby bylo ještě lépe prokrtkované s centrem!) až na východní předměstí Shenfield a bude britské daňové poplatníky stát přes 15 miliard liber. Tedy pokud se to celé nějak nepoblančí a nevytuneluje.

Víc než deset tisíc techniků, inženýrů a dělníků, kteří se na jedné z nejnáročnějších staveb nového milénia podílejí, se musí potýkat s mnoha problémy. Namátkou: Jak nikde nenarušit statiku historických, mnohdy památkově chráněných budov, které jsou na povrchu. Nebo jak nenarušit dopravu na stávajících trasách metra, se kterými se tahle prolíná – je možné, aby si cestující na existující trase nevšimli, že jim přímo nad hlavami tisícitunové stroje prorážejí nový tunel o plánované délce 42 km? Nebo jak nehnout podložím superdrahých domů v luxusních lokalitách na Baker Street nebo Oxford Street…

Zajímavé modely a animace situací, se kterými se nikdo ze stavitelů Crossrailu v životě nesetkal, doplňují místy malinko nudné odbočky ilustrující konkrétní zádrhele – jak do aukční síně dostat drahé staré automobily dva metry úzkou uličkou, kterou lemují stavební zátarasy, atd. Celá stavba se (zatím) odehrává v plném proudu stávající dopravy; žádné výluky, žádné uzavírky, jednoduše operace srdce bez anestezie. Dokumentární sérii Jobyho Lubmana si můžete pustit na webu ČT, premiéra závěrečné části je 18. dubna a následují ji stejně jako oba předchozí díly dvě reprízy.

O londýnském metru pochopitelně vzniklo již několik dokumentů, třeba The Tube či The Underground.