Adrian Belew, kytarista, od něhož opisoval Michal Pavlíček, zahraje v Lucerna Music Baru

Adrian Belew, kytarista, od něhož opisoval Michal Pavlíček, zahraje v Lucerna Music Baru Zdroj: The Windish Agency

Kulturní tipy: Nahota, kytarista, od něhož „opisoval“ Pražský výběr, a brutální kniha

DIVADLO: Populární „Vostopětka“ se pustila do „Marťana“ na divadle. Holt, je jiná doba – dřív si umělci chodili pro inspiraci na mučivé vycházky do kaváren, dneska, když už divadlo neví kudy kam, nechá se zavřít do simulátoru v Utahu a napíše o tom hru. Zajímá mě forma nepředvídatelného režiséra Jiřího Havelky i to, jestli když se během představení Kolonizace v Divadle Archa stojí, platí po jeho skončení „standing ovation“. Premiéra bylaprvního.

TELEVIZE: Když si do Googlu zadám číslo 12, dvanáct apoštolů vyjede až na druhém místě. Nahoře je 12 opic, z nichž si pamatuju pomláceného Bruce Willise a město zničené skoro jako chanovské sídliště. Co dodat? Tak asi seriál, který – a to se teprve dozvíme – buď parazituje, anebo naopak rozvíjí slavnou sci-fi Terryho Gilliama. Coeni s Fargem to zvládli. Uvidíme každý pátek na Prima Max.

FILM: Jestli je Život v akváriu podle Islanďanů jejich nejlepší film vůbec, nelze nejít. V Česku je premiéra patnáctého.

VÝSTAVA: Dvacet šest českých výtvarníků a stále jedna a tatáž výzva – nahé tělo. Zajímá mě, jestli na mě akt malovaný v čase, kdy společnost smyla hranici mezi erotikou a pornem, bude působit neprakticky, jako čistá, byť krásná poezie, anebo mě ještě s příslušnou dávkou rafinovanosti dokáže vzrušit. To se ale dozvím jedenáctého na vernisáži ve vinohradské Nové galerii, obkroužen díly zkušených borců, jako je Róna, Načeradský, Císařovský, Rittstein, Mainer.

KONCERT: Určitě chci slyšet bývalého kytaristu King Crimson, kterého Michal Pavlíček — jemně řečeno – nemohl neposlouchat. Adrian Belew tu hraje osmnáctého v Lucerna Music Baru. Poslechněte si ho a pochopíte, že bez něj by raný Pražský výběr nikdy nezněl tak, jak ho známe.

KNIHY: V tuto chvíli listuju něčím, co získalo roku 2014 Man Bookerovu cenu. Richard Flanagan: Úzká cesta na daleký sever. Brilantní historický román původem tasmánského prozaika. Láska a válka. Přátelství i utrpení australských válečných zajatců při stavbě siamsko-barmské „železnice smrti“. Lékařská práce v polních podmínkách a situace jsou tu brutálnější než celých 12 opic, to mi věřte.