Mitsuko a Pán ohně

Mitsuko a Pán ohně Zdroj: Archív

Dálný východ volá: Za Mitsuko a Pánem ohně

Příjemné překvapení v podobě životopisu rakousko-uherské šlechtičny japonského původu: křehká gejša z poběžovického zámku zářila ve společnosti, ale osobní štěstí se jí po krátce trvajícím manželství vyhýbalo. A jedna čínská detektivka pro ty, kteří už mají příběhy soudce Ti dávno přečtené a realita říše středu jim schází – román Pán ohně navíc napsal autor Skály, Muže z ostrova Lewis a Šachových figurek.

MitsukoMitsuko|ArchívVlasta Čiháková Noshiro: Mitsuko

Čtyřicet let přetržitých rešerší včetně spolupráce na filmech a dokumentech o tajemné japonské aristokratce žijící v české části Rakouska-Uherska – Mitsuko Coudenhove-Kalergi rozená Ayoama pro Vlastu Čihákovou Noshiro představuje osobní, celoživotní téma. Historička umění, japanistka a nově i autorka zajímavého beletrizovaného životopisu Mitsuko s podtitulem Matka moderní Evropy? má od roku 2005 dokonce zaregistrováno jméno Mitsuko jako ochrannou známku! Ve své bezmála čtyřsetstránkové knize autorka skvěle zúročila znalost japonských reálií (po dvacet let žila v Tokiu) i zkušenosti získané při psaní tuctů odborných textů (zejména průvodních materiálů k výstavám). Jde o dobře odvyprávěný příběh překrásné vyškolené gejši, která se v Tokiu velmi složitě provdala za hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergiho, o patnáct let staršího, nesmírně vzdělaného muže, a následovala ho do západních Čech, přesněji na zámek v Poběžovicích. Tam vychovávala po manželově smrti s péčí (a bez lásky), v nejisté době a v cizím prostředí jejich sedm výjimečných dětí – mimo jiné zakladatele Panevropského hnutí (předchůdce EU!) Richarda nebo autorku katolických románů Idu. Knihu plnou překvapení, rodinných dramat a archivních snímků právě vydalo brněnské nakladatelství JOTA.

Pán ohněPán ohně|ArchívPeter May: Pán ohně

Před týdnem vyšel (v překladu Filipa Drlíka) Pán ohně, první ze šesti dílů série čínských thrillerů Petera Maye, jehož detektivní „trilogie z ostrova Lewis“ zaznamenala v posledních dvou letech v tuzemsku velký čtenářský úspěch. V autorově zručně napsaném, šestnáct let starém románu Pán ohně, který by člověk zfleku natočil (ne nadarmo má May na kontě stovky televizních scénářů), se poněkud záhadný čínský vyšetřovatel Li Jen a americká soudní lékařka Margaret Campbellová pouštějí po stopách vraha významného mikrobiálního genetika a dvou dalších na prach spálených lidí a ukazují čtenáři Čínu, jak ji nezná – třeba pokud jde o praktiky pekingské policie. V závěru příběhu si možná (nejen kvůli tematice) vzpomenete na Inferno Dana Browna, jenže Pán ohně je o něco lépe napsaný a z hlediska přírodních věd přesnější a objevnější. A mimochodem, bněnské nakladatelství Host hodlá letos skotskému prozaikovi vydat hned čtyři romány.