Železná srdce (Fury,2014)

Železná srdce (Fury,2014) Zdroj: archiv

Do kin přichází Brad Pitt ve válečném filmu Železná srdce

Jedna z největších filmových hvězd současnosti, herec Brad Pitt ztvárnil hlavní roli v americkém válečném dramatu Železná srdce (v anglickém originálu se dílo jmenuje Fury), které jde do českých kin od 13. listopadu.

Příběh filmu, který natočil režisér a scenárista David Ayer, se odehrává v dubnu 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán seržant Wardaddy velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, musí mít štěstí a zaútočit na samotné srdce nacistického Německa.

Podle producenta Billa Blocka nejsou Železná srdce válečným filmem, na který by s chlapy koukala jejich babička. "Myslím, že jsme ještě neměli možnost spatřit hrůzy, jimž byly obrněné jednotky nuceny čelit. Tváří v tvář početní i palebné přesile zvítězily jen díky svým nemilosrdným bojovým schopnostem," uvedl.

"Nikdo nedokáže napsat scénář o lidech v těch nejzranitelnějších situacích tak jako David," řekl pak producent John Lesher, který s Ayerem spolupracoval i na jeho ceněném snímku Patrola. Ve scénáři zachytil poslední křeče nacistické říše, čelící americké armádě, která již má za sebou několik let bojů a docházejí jí zálohy.

Drama, které se na plátně odehrává, je pro Ayerovy scénáře charakteristické, ale stejně jako v případě filmů Training Day či Rychle a zběsile je mezi postavami viditelné silné pouto. Celý film se odehrává v průběhu 24 hodin.

Za svůj film Patrola z roku 2012 sklidil Ayer úspěchy kritiky, která chválila jeho ojedinělý a provokativní režijní styl. Při přípravě filmu využili filmaři vzpomínek skutečných válečných veteránů.

Pokud jde o tank hlavních hrdinů filmu, bylo při natáčení použito tří různých vozidel. V první řadě tu byl samozřejmě skutečný tank, který poskytlo tankové muzeum. Kromě toho vytvořil štáb dekorace pro specifické záběry a filmařské potřeby vozidlo, postavené na tankovém základu, na který byla připevněna plošina tak, aby štáb a kameramani mohli natáčet přímo na tanku. Scény z interiéru tanku vznikly v dekoracích.

Vedle Pitta dále ve filmu hrají Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Bernthal, Scott Eastwood, Jason Isaacs či Jim Parrack.