Poupata

Poupata Zdroj: Archív

Tři filmové tipy na víkend: české filmy s příchutí klasiky

Češi na domácí filmy chodí často raději než na hollywoodské trháky. Hledají v nich své oblíbené herce i lék na vlastní starosti. Ročně se u nás natočí desítky titulů, které ale krátce po premiéře upadnou v zapomnění. Jen některé si vyslouží trvalou přízeň diváků i filmových kritiků. V on-line kině IVIO.tv jsme pro vás vybrali dnes filmy, které proslavily své debutující režiséry.

PoupataPoupata|ArchívPoupata

Nejoceňovanějším titulem roku 2011 se stalo drama, kterým se coby režisér uvedl Zdeněk Jiráský. Ve středu pozornosti se v něm ocitají obyvatelé nevlídného maloměsta, kteří nežijí realitou, ale svými touhami a sny. Agáta by ráda utekla od rodiny někam daleko, Honza věří v čistou lásku a Jarda nepřestává doufat, že mu jednou z výherního automatu spadne do klína vysněné jmění ... Hlavní roli v drsném příběhu o temných stránkách české povahy ztvárnil Vladimír Javorský.

http://ivio.tv/4067/Poupata

LištičkyLištičky|ArchívLištičky

Režisérka Mira Fornayová před dvanácti lety debutovala psychologickým dramatem, jehož hrdinkou je mladá Slovenka Alžběta, hledající bezpečnou životní cestu. Snaží se zůstat v Irsku, kam se dostala jako au pair, a napodobit starší sestru Tinu, která je zasnoubená s Irem Stevem. Mučivý vztah obou sester skrytě motivuje dávné, nevyřčené trauma. Dramatický rodinný příběh se opírá o herecké výkony Réky Derzsiové a Rity Banciové.

http://ivio.tv/4068/Listicky

Divoké včelyDivoké včely|ArchívDivoké včely

Mezinárodně uznávaný režisér Bohdan Sláma jako svůj první film v roce 2001 natočil hořkou komedií, která ukazuje českou vesnici bez růžových brýlí. Jejím hrdinou je osmnáctiletý Kája, který tajně zbožňuje Božku, prodavačku v místním krámku. Ta je však zadaná – a milostné vztahy mladých vesničanů se ještě zkomplikují, když přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa. Hlavní role v tragikomedii upomínající na práce Miloše Formana ztvárnili Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová.

http://ivio.tv/4433/Divoke-vcely