Michał Budny Polsko vystava galerie minimalismus

Michał Budny Polsko vystava galerie minimalismus Zdroj: repro

Budny si vytvořil vlastní poetický a zároveň sebereflektivní “kartónový jazyk”
Papírové objekty otevírají předlohy novým významům, hře myšlení a imaginace
Nenápadné instalace Michała Budného mají tvořit kontrapunkt ke spektakulárnímu umění
Budny vytváří umělecké předměty i z věcí denní potřeby
Hra se světlem a prostorem je pro Michala Budnyho typická
9
Fotogalerie

Polák Michał Budny modeluje i z lepicí pásky

Křehkost v protikladu s geometrickou přesností. Polský výtvarný umělec Michał Budny vystavuje v pražské galerii Svit své modely z papíru či lepenky.

Budny si vytvořil vlastní poetický a zároveň sebereflektivní “kartónový jazyk”Budny si vytvořil vlastní poetický a zároveň sebereflektivní “kartónový jazyk”|repro

Michał Budny
kde
: Galerie Svit, Štefánikova ulice, Praha
kdy: do 7. ledna 2012, středa až sobota 14 - 19 hodin

 

 

 

Pomocí jednoduchých, ba přímo základních materiálů, konstruuje abstraktní formy, narážející jen nepřímo na původní myšlenky tvorby. Polský umělec Michał Budny pro své objekty a citlivé instalace používá obyčejné nástroje a materiály pomíjivé každodenní potřeby. Pomocí papíru a lepicí pásky vytváří zdánlivě jednoduché modely objektů i situací, které hmotnou podobu nemají, a často specificky reagují na konkrétní výstavní prostor. Výstava v galerii Svit je na prostor a jeho využití přímo zaměřena. Budny tu zasahuje do prostoru tak, aby zdůraznil detaily jednotlivých míst galerie.

 

 

Přes citlivost na světlo, tmu, stíny či barvy se Budny snaží zachycovat tvůrčí proces v momentě, kdy ještě ještě není ani umělci zcela jasné, co vytvoří. V momentě, kdy se myšlenky a záměry ještě míhají v mozku a před očima coby vlastní nenaplněné sny. Proto jeho díla vyvolávají dojem nedokončeného, zmateného, místy přímo ztraceného umění. Zdání přece často klame. V pražské galerii Svit máte možnost vidět tvorbu tohoto výtvarného minimalisty do 7. ledna.

 

 

Nenápadné instalace Michała Budného mají tvořit kontrapunkt ke spektakulárnímu umění, kterého dnes máme všude kolem sebe nepřeberné množství. Budny strávil studiem sochařství pouze rok, raději se později spoléhal na svůj vlastní umělecký instinkt. Jeho viditelným rukopisem se záhy staly precizně a citlivě vyrobené papírové objekty. Snaží se jejich prostřednictvím upozorňovat na to, že co vypadá jednoduše, jednoduché být vůbec nemusí. Co vypadá stroze, může s sebou nést řadu velmi složitých tezí a myšlenek. Co vypadá "studeně", může vyvolávat pozitivní emoce.

 

Budny si vytvořil vlastní poetický a zároveň sebereflektivní "kartónový jazyk", díky němuž se uměleckými objekty stávají obyčejné věci (dopisy, mapy). Papírové objekty otevírají předlohy novým významům, hře myšlení a imaginace. Po úspěšných samostatných výstavách realizovaných během uplynulého roku v South London Gallery, Kunstverein Düsseldorf a Kunstmuseum Stuttgart se Budnyho práce začíná těšit zasloužené mezinárodní pozornosti a dostala se také do České republiky.