„To je jeden z mých kostýmů, sedmdesátky. Točíme sice až rok 1983, ale moje postava holt příliš nedbá na to, co se zrovna nosí.“

„To je jeden z mých kostýmů, sedmdesátky. Točíme sice až rok 1983, ale moje postava holt příliš nedbá na to, co se zrovna nosí.“ Zdroj: Česká televize

Laboratoř Ústavu paranormálních jevů uvidíte v novém seriálu příští rok
Jiří Macháček
Český lev 2023 - Jiří Macháček s manželkou
56. ročník KVIFF: Jiří Macháček a Kristina Dufková
56. ročník KVIFF: Jiří Macháček a Kristina Dufková
6
Fotogalerie

Jiří Macháček: Z estébáků si už trochu srandu dělat můžeme. Divák si už nebude myslet, že StB byla fajn

Česká televize a německá ZDF točí osmidílný komediální seriál o paranormálních záhadách z osmdesátých let minulého století To se vysvětlí, soudruzi! Hlavního hrdinu, k paranormálním jevům skeptického vyšetřovatele Davida Zajíce, hraje Jiří Macháček (56), Jan Cina pak naivního vědce Vojtu Beka. Řeší spolu únosy mimozemšťanů, náboženské zázraky nebo útoky příšer, zatímco jim na záda dýchá dvojice estébáků v podání Anny Fialové a Leoše Nohy. Seriál, který by se měl vysílat příští rok, chce koprodukcí s Německem navázat na kvalitní projekty minulého století, jako byli Návštěvníci, Létající Čestmír nebo Arabela.

To se vysvětlí, soudruzi! režírují Matěj Chlupáček s Michalem Samirem podle scénáře Mira Šifry, Lucie Vaňkové a Marie Staré. Natáčí se v Liberci, na Ještědu, v Karlově Studánce a na Kavčích horách, kde je zřízena laboratoř Ústavu paranormálních jevů a kde také vznikl tenhle rozhovor.

Co rozhodlo, že jste roli v seriálu přijal?

Je to hlavně dost vrstevnatá látka. A tím, že má osm dílů, a tudíž osm hodin, můžu o své postavě odvyprávět spoustu věcí. Nedostal jsem za posledních, já nevím, pět let do ruky takhle dobrý scénář na celovečerní film, takže jsem díky tomu změnil rozhodnutí, který jsem kdysi učinil – totiž že nebudu nikdy točit seriály. Rozhodlo taky nadšení producenta a režiséra Matěje Chlupáčka, kterého považuju za takové přerostlé dítě stejně jako sám sebe. Protože mám dojem, že je vlastně něco zásadního, když si chtějí dospělí lidi hrát. A Matějovi jde o to dílo, o tu tvorbu, o tu hru.

Co seriál říká o tehdejší době?

Osmdesátky, jak si je pamatujeme nebo jak je známe z jiných dramatických děl, nenahlíží seriál tak úplně ortodoxně. Víme třeba, že StB je zločinecká organizace, dokonce se o ní i v tom smyslu v seriálu zmíníme, ale i ti estébáci jsou nahlíženi v lehce komediální rovině – jsou to estébáci trošku paranormální. Myslím, že už jsme od tý doby tak daleko, že si můžeme dovolit dělat si z estébáků a vůbec ze všeho, co se tehdy dělo, tak trošku legraci. Myslím, že diváci jsou chytrý, a proto si – i když to sami třeba nezažili – asi těžko budou díky seriálu myslet, že Státní bezpečnost byla nějaká fajn organizace.

Budete točit až do konce července. Je systém učení scénáře seriálu jiný než u celovečerního filmu?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!