Video placeholde
Ondřej Vetchý v hlavní roli kriminalisty.
Ondřej Vetchý alias vojín Kefalín s černými výložkami na uniformě.
Natáčení se mu málem stalo osudným.
1996 Kolja. Se Zdeňkem Svěrákem jako hrobník Brož v oskarovém snímku.
Pohádka Čertí brko: Ondřej Vetchý coby Lucifer
16
Fotogalerie

Čert v hodnosti vraníka, nebo major Kozák. Ondřeji Vetchému je dnes šedesát. Jaké byly jeho nejlepší role?

Ondřej Vetchý je jedním z nejoblíbenějších a nejobsazovanějších český herců. Zahrál si již ve více než 200 filmech, seriálech či divadelních představeních, z nichž mnohá se již řadí mezi klasiku. Kolegové z branže o něm říkají, že se do každé práce pouští s puntičkářskou snahou o dokonalost. Je o něm též známo, že má výrazný smysl pro čest a spravedlnost. Dnes se tento držitel Českého lva i divácké ceny TýTý dožívá významného jubilea a slaví své 60. narozeniny.

Ondřej Vetchý se narodil 16. května 1962 v Jihlavě. Již na základní škole navštěvoval dramatický kroužek a od svých dvanácti let hostoval v místním Horáckém divadle ve hře Jitřní paní. Z rodné Vysočiny zamířil do Prahy na konzervatoř. Po jejím absolutoriu tři roky hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v letech 1987 až 1989 pak působil v divadle E. F. Buriana a od roku 1989 je členem pražského Činoherního klubu.

Svou první, byť velice malou filmovou roli Ondřej Vetchý dostal v roce 1978 ve snímku Leť, ptáku, leť. Po něm následovaly filmy Neříkej mi majore nebo Hodina života. Nicméně už v roce 1983 získal první větší roli v Kachyňově snímku Sestřičky, kde hrál lehkomyslného kytaristu a nápadníka mladé sestřičky v podání Aleny Mihulové. Tento rázovitý snímek měl již zvučné herecké obsazení v podobě Františka Husáka, Oldřicha Víznera, ale především Jiřiny Jiráskové.

Hned další rok byl Vetchý obsazen do role popleteného čerta v dodnes oblíbené pohádce S čerty nejsou žerty. Od poloviny 80. let se pak už jen filmové či seriálové role hrnuly a Vetchý natočil i několik filmů ročně. Mezi divácky nejznámější patřily Jak básníci přicházejí o iluze, Krajina s nábytkem, Nebojsa či Dům pro dva. Právě za svoji roli v tomto posledně jmenovaném snímku byl Vetchý nominován na evropskou cenu Felix.

V 90. letech jeho herecká hvězda dál rostla a Ondřej Vetchý šel z role do role. Z nejznámějších snímků jmenujme Obecnou školu, v Černých baronech si střihl vojína Kefalína či Bajnyše Zisoviče v Goletu v údolí. Pak přišel oscarový Kolja, v němž si Vetchý zahrál hrobníka, který dohodil hlavnímu hrdinovi Zdeňku Svěrákovi fingovanou svatbu. V dalších letech přišly další neméně úspěšné filmy jako Báječná léta pod psa, Všichni moji blízcí či Babí léto. V roce 2001 si zopakoval spolupráci s tandemem otce a syna Svěrkových a byl obsazen do hlavní role pilota Františka Slámy ve výpravném válečném snímku Tmavomodrý svět. 

V roce 2002 si zahrál v Kachyňově předposledním filmu Kožené slunce. Vtipný snímek z prostředí venkovského fotbalového klubu se stal jakýmsi předobrazem budoucího populárního seriálu Okresní přebor, za který se svou rolí Jirky Luňáka získal Vetchý o deset let později Českého lva.

V první dekádě nového milénia mezi divácky nejvděčnější Vetchého role patřilo účinkování ve filmech Kousek nebe, Vratné láhve či Zemský ráj to napohled, který popisuje ponurou atmosféru v Československu vrcholící prohlášením Charty 77. V následující dekádě pak do své filmografie zapsal především snímky Okresní přebor – poslední zápas Pepika Hnátka, Colette či pohádky Tajemství staré bambitky a Šťastný smolař. V roce 2013 ho režisér Petr Nikolaev obsadil do hlavní role ve snímku Příběh kmotra, který čerpá z literární předlohy novináře Jaroslava Kmenty a popisuje divoké časy zrodu kapitalismu v České republice.

Z filmů z posledních let stojí určitě za zmínku snímky Pojedeme k moři, Bezva ženská na krku, Po strništi bos a především Rašín, ve kterém Vetchý ztělesnil roli spolutvůrce Československa a prvního ministra financí Aloise Rašína. Z nejznámějších seriálů, ve kterých Vetchý hrál, je vedle Okresního přeboru potřeba zmínit Bylo nás pět, Hop nebo trop, Místo nahoře a Místo v životě či Případy 1. oddělení.

Vedle mnoha filmových a seriálových rolí je potřeba zmínit i divadelní tvorbu. Ondřej Vetchý se v Činoherním klubu představil jak v rolích klasického i moderního, tak domácího či světového repertoáru (díla Letní byt, Lulu, Ivanova; Bez roucha, Hadrián z Římsů, Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho). Vetchému se též poštěstilo stanout na jevišti i v titulních úlohách Medarda ze Schnitzlerova Utrpení mladého Medarda, jako Figaro z de Beaumarchaisovy Figarovy svatby a nebo jako slavný malíř Vincent van Gogh ze Smithova Vincenta.

Ondřej Vetchý je znám nejen svým puntičkářstvím a maximální snahou o profesionální ztvárnění svých rolí. Má i mimořádně vyvinutý smysl pro čest a spravedlnost. Tato povaha ho zřejmě přivedla do řádu Ordo Lumen Templi, který v roce 2004 založil zpěvák Daniel Landa a jehož cílem mělo být pozdvihnout národní povědomí a pomáhat potřebným. Exprezident Václav Havel však prohlásil, že mu řád připomíná Ku-klux-klan. Sdružení se po několika letech fakticky rozpadlo. Přátelské vztahy Ondřej Vetchý udržoval i s kytaristou a frontmanem populární skupiny Turbo Richardem Kybicem. Když ten v květnu 2003 podlehl rakovině, promluvil Vetchý při pohřbu nad jeho rakví.

Ondřej Vetchý je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dceru, podruhé se pak oženil s psycholožkou Irenou, se kterou má dceru a syna.