Jakub Štáfek Vyšehrad: Fylm i spolurežíroval a koprodukoval

Jakub Štáfek Vyšehrad: Fylm i spolurežíroval a koprodukoval Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Už nejsme vulgární prvoplánově, říká Jakub Štáfek o snímku Vyšehrad: Fylm

V seriálu Vyšehrad se jeho profesně nezkrotný fotbalista Lavi propadl z prvoligové Sparty do nižší fotbalové soutěže. Pro diváky to byl ale přestup roku. O komediálním cyklu, který si přesně střílel z české fotbalové reality, se před pěti lety mluvilo všude. Nyní se tenhle „idiot s blonďatou čupřinou“ v podání Jakuba Štáfka (31) vrací v celovečerním snímku Vyšehrad: Fylm. A čeká se hit, jaký kinaři od začátku pandemie neviděli.

Lavi kombinuje všemožné aféry českých i světových fotbalistů. Kvůli špatné životosprávě se propadne do třetiligového Vyšehradu, ve filmu se chce zase vrátit na vrchol soutěže. Proč jste neudělali druhou sérii, ale rovnou film?

Můj dětský sen spočívá v tom, že udělám film, který půjde do kin, kde ho v ideálním případě uvidí hodně lidí. Takže „Fylm“je takový moje druhý dítě: stres se ve mně mísí s dojetím a očekáváním. Je jasné, že reakce nebudou úplně kladné, ale na to jsem připravený. Děláme film i pro lidi, kteří seriál neznají, ale chceme, aby si v něm na své přišel každý. A jsme dospělejší. Inspirovali jsme se komediemi z 90. let i tvorbou Bena Stillera a Sachy Barona Cohena.

Kdy se vám sen natočit film zdál poprvé?

Když mi bylo devět a chodil jsem do videopůjčovny Radost v Praze. Tehdy byl boom véháesek, dodnes mám doma schovanou spoustu originálů. Pocházím z rozvedené rodiny a extra radostný dětství jsem neměl, film byl pro mě únik. Máma mi dala pár kaček, řekla, ať si jdu půjčit kazetu, a měla ode mě pokoj. Do toho se otevřel mekáč na Ípáku, to bylo taky super. Cheeseburger za dvacet a čtyři filmy, které jsem po škole všechny do večera zkoukl.

Ve čtrnácti letech jste pak začal hrát v Ulici. Pokud filmy a mekáč reprezentovaly vaše dětství, dospívání musel ovlivnit tenhle seriál, kde jste ztvárnil Matěje Jordána.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!