Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more nahodilým a nelogickým trestům – jako třeba Willu Smithovi za flákanec

Na deset let? A proč ne na pět? Nebo na patnáct? A proč vůbec? Komu tím prospějete? A co Jan Tleskač? Distanc herce Willa Smithe z oscarových ceremonií poté, co na té letošní propleskl moderátora Chrise Rocka, vypadá jako další pokus, jak si chce Americká filmová akademie vydobýt respekt, kterého jí už moc nezbylo. Aby nedocházelo k přečinům a nepředloženostech na jiných frontách, herci v marvelovkách nemůžou znát scénář a obyvatelé Šanghaje si nesmějí zpívat.

Marek Gregor: Scénu z Pyšné princezny, kdy si lidé z Půlnočního království chodili zazpívat do Miroslavovy země, mi připomněly zprávy ze Šanghaje. Tamní obyvatelé si při lockdownu zvykli zpívat na balkónech, a tak teď orgány vyslaly nad hladovějící město ve jménu kontroly emocí drony. Z jejich reproduktorů zní: „Dodržujte covidová opatření. Ovládejte své touhy po svobodě. Neotvírejte okna a nezpívejte.“ To už není budovatelská pohádka, to je Orwell.

Vojtěch Rynda: „Scénář dostanete až těsně před natáčením, a pak se stejně každý den mění. A předělává se dokonce i potom, co ten film už dotočíte,“ postěžovala si v talk show Jim­myho Fallona herečka Michelle Pfeifferová o natáčení filmu studia Marvel. Studio se tak bojí, že informace o jeho (pořád stejných!) snímcích uniknou na veřejnost předčasně, že už ani hercům neříká, co mají vlastně hrát.

Veronika Bednářová: Americká filmová akademie, která ve snaze získat si znovu vážnost dělá už několik let jednu hrubou chybu za druhou, zakázala letošnímu držiteli Oscara Willu Smithovi navštěvovat během příštích deseti let oscarové ceremoniály – za to, že dal při předávání facku moderátoru Chrisu Rockovi. Důvodem nahodilého trestu je prý mimo jiné „obnovení důvěry v Akademii“. No, nevím.

Never more nahodilým a nelogickým trestům.