Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození

Roll out the barrels!: Vzpomínky na osvobození Zdroj: Post Bellum

Jedna z jedenácti vzpomínek na konec války v západních Čechách, jak je zachytili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity
Výtvarník Tomáš Pánek, pamětnice Pěvuše Kohoutová
Takto Karolína Vilímovská zachytila vzpomínku Jamese Duncana
Lenka Košutová a pamětník George Thompson
Lucie Dynterová ilustruje vyprávění pamětníka Louise Gihoula
14
Fotogalerie

Jak v Plzni vyvalili sudy: Pamětníci vzpomínají na osvobození americkými vojáky

Roll out the barrels! 75. výročí osvobození se letos muselo v Plzni obejít bez veškeré připravované pompy, ale komiks, který u té příležitosti připravilo Post Bellum společně se studenty Sutnarky, vyjít naštěstí mohl. A stojí za to.

V tuto chvíli je sice náklad komiksu Roll out the barrels! Vzpomínky na osvobození (který byl pouhých 300 kusů) vyprodaný, ale podle pozitivních ohlasů se dá očekávat, že bude brzy dotisk. Doufejme, že bude vyšší než samotný prvotní náklad. Jde totiž o knihu, která míří na široké spektrum čtenářů. Síla lidských příběhů a paměti účastníků vás uchvátí ještě po třech čtvrtinách století.

Vzpomínky Čechů, Američanů a jednoho Belgičana převedla do scénářů k osmistránkovým komiksům Kristýna Plíhalová, která svou práci odvedla tak dobře, že jí odpustíme i to, že se na svém profilu na Linkedinu označuje za autorku „komixů“. Vystudovaná dramaturgyně má cit pro zkratku a skvěle chápe celé komiksové médium, což muselo hodně usnadnit práci studentům Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, kteří její scénáře zpracovali.

Vzpomínky na osvobození

Celá kniha svým formátem i pojetím navazuje (až na plochý hřbet) na předchozí dva komiksy instituce Post Bellum Ještě jsme ve válce a Totální nasazení. Tentokrát jsou ale všechny příběhy zaostřeny na osvobození Plzně. Tato monotematičnost projektu prospívá, příběhy zachycují události z nejrůznějších úhlů a také díky nejrůznějším výtvarným technikám představují dobu skutečně plasticky.

Kniha Ještě jsme ve válce (která obdržela cenu Muriel pro nejlepší český komiks roku 2012) vyšla již před devíti lety, a tak patří tvůrci nového titulu ke zcela nové generaci komiksových kreslířů. Kniha může sloužit jako jakási vizitka nových tvůrců, kteří v ní vstupují na „profesionální“ scénu. Na to, že jde o studentské práce, je kniha zvládnutá s obdivuhodnou profesionalitou a dokládá vysokou úroveň Sutnarky.

Nejrůznější osudy, nejrůznější techniky

Samozřejmě že některé komiksy jsou lepší než jiné, ale jde o práci na zadané téma, což je vždy poněkud komplikované. Osobním favoritem autora recenze je Lachasso Nguyen, která pro svůj komiks o klucích lovících bobříky zvolila techniku kvaše. Zajímavá je i zmínka o nutnosti pochopit celý kontext bobříků, který mohl být pro studentku vietnamského původu poněkud komplikovaný k uchopení.

Výtečný je i příběh Sběratel v podání běloruské studentky Katsiaryny Karolik, která zachycuje příběh Pavla Hauznera. Ten se dostal k Američanům jako kluk a v odpadní jámě u tábora sbíral nejen známky, ale také odhozené komiksy. Tak přišel i k sešitu Superman č. 35, který sice nepatří k nejcennějším kouskům, ale hodnotu pochopitelně má. Na fotce za příběhem si v něm Pavel Hauzner hrdě čte.

V tradici frankofonního komiksu

Zabývat se podrobně každým příběhem, i když by si to zasloužily, nestihneme, a tak jen konstatujeme, že česká komiksová líheň podle této knihy nemíří do Ameriky. Evidentně je jí daleko bližší evropská tradice frankofonního komiksu, který u nás stále trochu zaostává za barevnými superhrdinskými příběhy, jež jsou pro běžného čtenáře espritem komiksovosti. Je zcela jisté, že se jmény autorů Roll out the barrels! se budeme setkávat. A také je jisté, že se máme na co těšit.

Na ukázky z komiksu se podívejte do galerie:

Krajské volby 2020 v Plzeňském kraji >>>