Z pořadu Linka 1212

Z pořadu Linka 1212 Zdroj: ČT

Z pořadu Linka 1212
Z pořadu Linka 1212
Z pořadu Linka 1212
Z pořadu Linka 1212
Z pořadu Linka 1212
8
Fotogalerie

Zprávy z první linie zdravotnictví a první pomoc pro tělo i duši nabízejí nové pořady České televize

Česká televize reaguje na pandemii dalšími dvěma novými pořady. Dokumentární cyklus Nemocnice v první linii představí současnou každodenní realitu českého zdravotnictví a magazín Linka 1212 poskytne divákům podporu a rady odborníků. První díly obou novinek mají premiéru na ČT1 už 15. dubna večer.

České zdravotnictví nebylo na pandemii koronaviru systémově připraveno. Zvládnutí vlny infekčních pacientů proto z velké části stojí na jednotlivcích, kteří situaci čelí s vypětím sil: na lékařích, sestrách, medicích a dalším personálu v nemocnicích. Cyklus Nemocnice v první linii bezprostředně zachycuje aktuální situaci českého zdravotnictví a soustředí se na příběhy protagonistů různých odborností. Nahlíží do jejich každodenní reality, prožívá s nimi jejich vysoké pracovní nasazení, únavu, obavy, stres i osobní život. Úvodní díl seriálu vznikl ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a ve Všeobecné fakultní nemocnici, natáčení se ale podle situace může přesunout i do dalších nemocnic.

„Jste jednička! Nejlepší,“ říká jeden z lékařů na povzbuzení pacientce při vizitě na plicní klinice VFN v první dílu. Totéž ale platí hlavně o týmu zdravotníků, kteří se s pandemií vyrovnávají jak jen můžou – třeba i schovaní za lyžařskými brýlemi vyčištěnými proti zamlžování autokosmetikou. Doktory i sestřičky vedle maximálního nasazení spojuje i neokázalý přístup „nejsme žádní hrdinové, děláme svoji práci“. Dokonce i ukrajinská uklízečka, navlečená jako všichni ostatní do ochranných obleků a pomůcek, konstatuje: „Nebojím se. Tady je potřeba pomoct.“

Aby se personál za rouškami a štíty navzájem rozpoznal, popisuje si ochranné obleky jmény i vtipnými vzkazy. Na vrstvy igelitu navenek nadávají, ale když v nich musejí zdravotníci tlačit těžké polohovací postele s pacienty po dlažebních kostkách, nepostěžují si ani slovem. Kromě autentického pohledu do každodenního boje s pandemií cyklus Nemocnice v první linii poskytuje i vítaně střízlivý pohled na situaci. Jeden z lékařů dává koronastatistiky do kontextu chřipky (jen letos v zimě u nás proběhlo 1500 těžkých případů a 250 úmrtí), sestra konstatuje, že kvůli pandemii přece nezmizely rakoviny ani embólie, sestřička Alice, která nákazou doplatila na to, že chtěla pomáhat příliš brzo po předchozím onemocnění, věcně rekapituluje průběh nemoci covid-19: zimnice, horečka, asi po třech dnech nezvladatelný kašel a nesmírná slabost.

A v neposlední řadě je čas i na osvěžující humor – třeba když kamera na skříňce v šatně zahlédne fotomontáž vizuálu k filmu Kill Bill, na níž má Uma Thurman tvář ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a obměněný slogan hlásá „kill vir“.

V pořadu Linka 1212 pak Česká televize přinese pomoc a rady divákům, kteří mají v období pandemie obavy o své tělesné i duševní zdraví. Moderátoři Monika Valentová a Vladimír Kořen budou v pořadu spolu s lékaři, psychology a dalšími odborníky zodpovídat otázky diváků i dotazy, se kterými se lidé obracejí na linku 1212 a linku první psychické pomoci. Diváci získají také mnoho praktických informací, například jak v boji proti koronaviru pomáhají informační technologie, tipy na plnohodnotný život v karanténě, propojení s dobrovolnickými projekty a podobně.

Odpovídat budou mimo jiné psycholožka Zuzana Čepelíková, která dlouhodobě pracuje v rámci paliativní péče, anesteziologicko-resuscitačního oddělení, náhradní rodinné péče či s lidmi s traumatickou zkušeností, a epidemiolog Petr Smejkal, jenž se dlouhodobě věnuje interně a infekční medicíně a pracuje v pražském IKEMu a v americkém Maine Coast Memorial Hospital.

„Ocitli jsme se ve výjimečné situaci, nevíme, jak dlouho potrvá a kam přesně se vyvine. Leckdo se bojí o zdraví a má strach z budoucnosti. Byla bych ráda, aby bylo divákům po skončení pořadu lépe. I pro mě to, že si jednou týdně odskočím od plotny, dětí a počítače na Kavčí hory, bude velkou a potřebnou psychohygienou,“ říká Monika Valentová.

„Cílem pořadu je dát informace a povzbudit,“ doplňuje ji Vladimír Kořen. „Strach je základní mechanismus přežití, odrazuje nás od nebezpečných situací. Nicméně někdy mívá velké oči a leknutí dokáže jednoho vystrašit tak, že se přestane hýbat. Víme, že receptem na odbourání strachu je poznání, jistota, že člověk není sám. Chceme dát odpovědi na otázky, které si v nové situaci lidé často kladou a dodat jim odvahu.“