Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor Zdroj: Profimedia.cz

Nejdojemnější nekrolog Liz Taylorové napsal šest let mrtvý muž

Dlouhý a dojemný nekrolog zesnulé královny filmů Liz Taylorové sepsal pro noviny New York Times kritik Mel Gussow, který je už šest let po smrti.

 

23. března 2011 vyšel v  New York Times pěkný nekrolog legendární filmové herečky Liz Taylorové. Jeho autorem je americký divadelní kritik Mel Gussow. Ten psal pro jeden z nejznámějších amerických deníků celých 35 let - dokud 29. dubna 2005 nepodlehl rakovině. Že je pod článkem o právě zesnulé legendě podepsán novinář, který je sám už šest let po smrti, přitom není žádné velké překvapení. Spíš běžná praxe.

 

 

Mnohé deníky i tiskové agentury chystají nekrology známých osobností dlouho dopředu a jenom je postupně doplňují. Můžete si vsadit, že Michael Douglas má po loňském boji s rakovinou taky nejeden. Kdyby umřel, jeho životní příběh by byl během pouhých několika minut připraven ke čtení.

 

Novináři jsou ale taky jenom lidi. Někdy umírají dříve než ti, kterým chystali parte. A někdy dělají chyby. Agentura Bloomberg před necelými třemi lety předčasně pohřbila zakladatele firmy Apple Stava Jobse. Pracovní verze jeho nekrologu nebyla dokončená, natož určená ke zveřejnění. Vyšla čistě omylem, během rutinní aktualizace informací.

 

 

Podobné kiksy se nevyhýbají ani Česku. ČTK v roce 1998 „zabila“ Václava Havla. Zprávu o jeho úmrtí v nemocnici v Innsbrucku sice hned stáhla, takže se nestihla rozšířit, tři roky předtím s Jaroslavem Foglarem ovšem takové štěstí neměla. Oblíbeného spisovatele překvapil vlastní skon, když se o něm dozvěděl ze zpráv v rádiu. Druhý den si dokonce mohl zprávu přečíst i v některých novinách. Nakonec nás ale opustil až v roce 1999.