The Beatles

The Beatles Zdroj: Aha! – Marek Přibyl, Profimedia.cz

John Lennon v roce 1966
John Lennon si místo sporťáka koupil pohřebák!
John Lennon prý o politiku v mládí vůbec nejevil zájem.
John Lennon s Yoko Ono v posteli amsterodamského hotelu při happeningu za mír.
Beatles se zlatou deskou
11
Fotogalerie

5 zásadních písní Johna Lennona: To nejlepší z odkazu slavného zpěváka

The Beatles s Johnem Lennonem v čele změnili rock a možná trochu i svět. Přinášíme výběr pěti nejzásadnějších písní, které tento britský zpěvák po své smrti, od které uplynulo již čtyřicet let, zanechal. 

Norwegian Wood (This Bird Has Flown)

Přelomové album Rubber Soul. Přiznaná inspirace Dylanem. Černohumorná pyromanská historka. Pohodová folkařina a poprvé využití sitáru na nahrávce Beatles.

Strawberry Fields Forever

Absolutní majstrštyk, dle mnohých vůbec nejlepší skladba historie populární hudby. Co dodat? Lennon se tu vrací do dětství a plaší démony. Psychedelická, snová nálada písně, navíc umocněná legendárním studiovým zásahem George Martina, je podmaňující i po víc než půlstoletí od vzniku nahrávky.

 

I Am the Walrus

Jeden z vrcholů psychedelie a kouzelných tajemných výletů. Typický John. Bizarní textová koláž s odkazy na L. Carrolla, E. A. Poea a kdovíco ještě. Hudebně a aranžérsky velmi opulentní záležitost. Jako třešničku na dortu doporučuji původní klip z filmu Magical Mystery Tour.

 

Happiness Is a Warm Gun

Klenot slavného Bílého dvojalba. Text opět velmi matoucí, není moc jasné, co tím vlastně Lennon sděluje. Každopádně hudební struktura písně, poskládaná ze tří - na první poslech nesouvisejících - motivů, je naprosto dokonalá a jen co skladba dohraje, máte chuť si ji pustit znovu.

 

Come Together

Otvírák posledního alba Beatles. Mládenci už měli po 10 letech jeden druhého po krk, ale ještě se společně zmohli na závěrečný opus Abbey Road. Lennon na nás zase hrne vše, co mu slina na jazyk přinese, ale z hudebního hlediska je výsledek velmi povedený a ten riff se přece nikdy neoposlouchá.