Jan Kříž a C´mon Everybody

Jan Kříž a C´mon Everybody Zdroj: Richard Kocourek

Přemysl Pálek na pravém Harleyi
Srdcový král tepe dobovou atmosférou Ameriky 50. let
3
Fotogalerie

Srdcový král přináší poctivý divácký zážitek

Recenze plné superlativů, plus opravdu bouřlivé ovace publika dokazují, že i u nás už umíme dostát vysokým nárokům muzikálového žánru a připravit poctivé divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí, aniž by atakovalo nejnižší příčky diváckého vkusu. Takový důkaz přináší Divadlo Kalich svou novinkou Srdcový král v rytmu hitů Elvise Presleyho.

Pražské Divadlo Kalich představuje výjimku na naší muzikálové scéně. Jeho majitel a producentMichal Kocourekvybírá na konkurzech mladé talentované herce, kteří skutečně zvládají všechny složky muzikálového herectví na úrovni srovnatelné se zahraničím. Kocourek nehledí na to, v kolika seriálech se ta která tvář právě objevuje nebo jak je frekventovaná na stránkách bulváru. A tento přístup se mu vyplácí. Nejenže ho ocenili diváci i kritika, ale pod jeho rukama vyrůstají herecké osobnosti typu Jana Kříže, který má dnes už dvě Ceny Thálie za muzikál.

Právě Jan Kříž v alternaci s Přemyslem Pálkem ztvárňuje hlavní postavu tuláka na motorce a s kytarou přes rameno Chada v broadwayské muzikálové komedii se slavnými songy Elvise Presleyho Srdcový král. Muzikál už před českou premiérou provázela ze světa pověst představení, při kterém diváci vstávají ze sedaček a tančí v řadách, a také hodnocení NBC „Nejlepší rock´n´rollový muzikál od Pomády.“ Nesmrtelné hity krále rokenrolu tu doprovázejí volnou adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový. Příběh s citacemi také z dalších Shakespearových komedií převedl do Ameriky 50. let prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro.

Na newyorské Broadwayi měl Srdcový král (pod názvem All Shook Up) premiéru v březnu 2005. Nastudován byl rovněž v Británii, Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze je první kompletně v národním jazyce. V Praze režíroval Šimon Caban.

Více informací o Srdcovém králi a termíny představení najdete na www.divadlokalich.cz