Video placeholde

Řekni, kde ty pravdy jsou… Současná vládní garnitura si udělala z hodnot trhací kalendář

Komunisté, kteří drží současnou vládu u moci, a tedy i pod krkem – naštěstí jen obrazně – bezostyšně přirovnávají zločiny KSČ k přehmatům během polistopadové privatizace. A v samotném kabinetu se zase jen opatrně našlapuje kolem lidskoprávního angažmá někdejší členky někdejší státostrany Heleny Válkové, která své jméno připojila k aktérovi komunistických justičních vražd z 50. let. Krásný nový svět, jak by mezi zuby procedil James Bond.

To, jak se Helena Válková vůči zjištěním ohledně článkové spolupráce se soudruhem prokurátorem Urválkem brání, u ní není nic překvapivého. A sice „sama“ došla k závěru, že už nechce ombudsmankou být, nicméně místo pokání se ohání trestním oznámením. O dobrovolném opuštění židle vládní zmocněnkyně pro lidská práva nechce ani slyšet.

Ale proč také, když cítí ve vládě podporu, tedy hlavně u ministrů ve spřízněných barvách ANO. „Všichni se shodli, že Válková vykonala kus práce,“ nechala se slyšet vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi je jí zase líto, protože to bere jako „osobní křivdu a štvanici“.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice ocenil, že se rozloučila s vidinou funkce ombudsmanky, jinak má ale pro Válkovou i jisté pochopení. „Ona to bere jako velkou křivdu a lež,“ prohlásil s odkazem na její angažmá vládní zmocněnkyně pro lidská práva. A téměř až filozoficky dodal: „Těžko se to hodnotí, kde ta reálná pravda je.“ Jako by nestačilo, že byla v KSČ, což by mělo být už dostatečným důvodem, aby do této funkce nebyla vůbec jmenována.

Neochota plně „docenit“ minulost Heleny Válkové jen zapadá to obrušování hodnotových hran, které v současnosti probíhá. A není divu, že této atmosféry využívají i současní či spíše staronoví komunisté. Příkladem mohou být i slova adepta na vedení KSČM Leo Luzara. „V naší minulosti se stala řada příkoří. Došlo k věcem, na které nemůžeme být pyšní,“ uznal v pořadu Rozstřel na iDnes.cz.

Ani s omlouváním se to ale nemá přehánět. A není lepší metody než se bránit útokem po vzoru: „A vy zase bijete černochy...“ Tentokrát ale nešlo o odvracení americké kritiky, nýbrž o relativizování toho, co se tu dělo za komunismu a po jeho pádu. „Na druhou stranu očekávám i omluvu od ODS za devadesátá léta za zničení českého průmyslu a divokou privatizaci.“ A kopl si i do konkurenta na levici: „Stejně i od ČSSD za kroky, které prováděla, když vládla.“

Pro komunisty je to oblíbené téma. Ostatně loni v červnu v Poslanecké sněmovně prosadili usnesení k vyšetřování „zločinů způsobených při privatizaci“. Kdyby šlo jen o nápad KSČM, nebylo by to tak divné. Jenže se jim podařilo získat i podporu poslanců z řad ANO, SPD, Pirátů a nyní pranýřovaných sociálních demokratů. Příklady táhnou, bohužel i ty rudé.